Breaking news

Fonduri europene de 500 de milioane euro, blocate în sertarele birocrației românești

Federația Patronatelor din Turism și Servicii atrage atenția asupra faptului că, în ciuda promisiunilor și angajamentelor Guvernului, fonduri europene de 500 de milioane de euro au rămas blocate în sertarele birocrației românești.

fonduri europene agriculturaAcești bani erau meniți să ajungă la elevi, studenți și șomeri pe diferitele axe POSDRU care au fost lăsate în suspensie deși este ultimul an în care mai putem accesa banii alocați României.

Solicităm de aceea primului ministru să scurteze termenele procedurale care amenință să dureze până la sfârșitul lui 2013, ceea ce înseamnă încă un an pierdut pentru accesarea de fonduri europene. Astfel, ghidurile pentru proiectele POSDRU au fost propuse spre consultare unele până la sfârșitul anului trecut, altele până la jumătatea lunii martie, iar ultimele până la jumătatea lunii aprilie. Peste ele  s-a așternut însă tăcerea, ghidurile au rămas nefinalizate și au intrat în gaura neagră a indiferenței și apatiei, deși sunt așteptate de ONG-uri, de universități și chiar de instituții publice care au nevoie ca de aer să acceseze fonduri europene pentru a-și desfășura activitatea și a produce plusvaloare în societatea românească”, a declarat Dan Matei Agathon, Preşedinte Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii.

Cea mai mare parte a proiectelor POSDRU care ar trebui să se lanseze în viitorul apropiat, lăsate în uitare de aceeași birocrație românească care ne-a adus și până acum faima de a fi codașii Europei la absorbția fondurilor europene, sunt în domeniul educațional și al ocupării forței de muncă.

Ambele, domenii strategice pentru România și în care avem nevoie urgentă să investim bani europeni pentru că bugetul statului nu permite alocările necesare.

Numai că statul român este la mâna unor birocrați care nu înțeleg necesitatea acestor bani pentru educație și formare profesională, așa încât toate promisiunile oficiale despre cum vom urgenta și eficientiza atragerea de bani europeni au rămas la stadiul de vorbe frumoase care nu pot aduce în România nici măcar un euro.

Responsabilii Guvernului care au promis rezolvarea problemei fondurilor europene ar trebui să verifice cine trage de timp și cine crede că absorbția de bani europeni se face prin amânarea la nesfârșit a derulării procedurilor.

Altfel, peste alte câteva luni o să dăm iar vina unii pe alții că nu s-a întâmplat nimic, iar România va fi penalizată în perioada 2014-2020 pentru că nici în al 12-lea ceas birocrații nu au putut să-și lase lâncezeala la o parte și să-și facă datoria față de această țară.

>