Breaking news

Folclor românesc în paşi de salsa, la „O dată-n viaţă” la TVR 1

loading...

Iuliana Tudor a „internaţionalizat” folclorul românesc, vineri, 19 aprilie, la TVR1. Ionuţ Ungureanu şi Constantin Enceanu au reprezentat Oltenia. Elena, El Niño, Zach, Tony şi Omar de la Mandinga (Ardeal), împreună cu Dinu Iancu Sălăjanu l-au provocat în emisiune chiar pe colegul lor de trupă, Chupi, care a reprezentat Moldova, alături de Viorica Macovei.

o data-n viata - tvr 1Dacă, de obicei, la „O dată-n viaţă” Nicolae Botgros şi Orchestra Lăutarii din Chişinău se ocupă pe deplin de partea muzicală, seara de 19 aprilie a fost o excepţie.

Iuliana Tudor şi echipa emisiunii au lansat Clubul TVR, transformând scena, preţ de câteva minute, într-un podium de club pe care au urcat cei de la Mandinga, Baletul „O dată-n viaţă”, condus de coregraful Ioana Macarie şi Orchestra Lăutarii, împreună cu Nicolae Botrgos.

Iar în spatele scenei, la bar, invitaţii Iulianei au avut de pregătit cocktail-uri din ingrediente româneşti de bază, preucm ţuică şi zeamă de varză. Ce-a ieşit, e demn de văzut şi-n reluare, luni, de la ora 2.00 (oră de club!) pe TVR 1, dacă aţi ratat reluarea de sâmbătă, ora 8.00.

Pentru cei de la Manginga, probele de dans au însemnat un schimb de experienţă cu Ansamblul Burnasul: au învăţat paşii de joc românesc şi au dat la schimb paşi de salsa, pe ritmurile Orchestrei Lăutarii. El Nino a încercat mai mult decât atât, printr-o interpretare cât se poate de personală a ăiesei „Puşca şi cureaua lată”. Întrebat de către Iuliana Tudor dacă ştie ce înseamnă versurile, El Niño a ţinut să explice intenţia de a modifica versurile – „Puşca şi cureaua lată / Ce bărbat sunt deocamdată”.

Şi dacă Iuliana Tudor a reuşit să-i apropie cât mai mult de folclorul românesc pe cei de la Mandinga, El Niño i-a lansat provocarea de a cânta ceva din folclorul cubanez. Astfel, Iuliana Tudor a cântat Guantanamera, ca la El Niño acasă!

Dacă distracţia a fost în paşii de salsa ai celor de la Mandinga, emoţia a fost în versurile pieselor interpretate de Ionuţ Ungureanu de la Provincialii. Momentul în care a smuls ropote de aplauze a fost piesa Mariei Tănase – „Lume, soro lume”. Ionuţ Ungureanu a invitat întreaga trupă Provincialii pentru un moment de inspiraţie tradiţională.

Şi dacă probele muzicale au fost care mai de care mai inedite, probele practice au fost adevărate motive de bună-dispoziţie: Chiupi a avut de tocat ceapă, pe care mai mult a mâncat-o decât a mărunţit-o, Ionuţ Ungureanu a trebuit să facă clătite, iar trupa Mandinga să mulgă câteva oi.

Elena de la Mandinga a fost nominalizată de către presa străină, în topul celor mai frumoase 100 de femei din lume: Nu pun mare preţ pe lucrul acesta. În România suntem obişnuiţi să vedem femei frumoase. Este meritul acestui popor. Ştiu că sunt o fată drăguţă dar nu mai mult. Mă consider o persoană obişnuită. Recunosc însă că băieţii din trupă îmi spun că sunt frumoasă.

Cât despre experienţa de la emisiune, Elena a considerat-o, cu adevărat, o provocare: A fost extraordinar în seara aceasta, a fost o adevărată provocare! E foarte frumos să schimbi puţin registrul. M-am simţit foarte bine în port popular, în costumul din zona Ardealului. Şi i-am avut lângă mine pe colegii mei, care sunt extrem de talentaţi şi care acum se implică în tot felul de provocări – iau piese româneşti şi le pun pe ritm de salsa.

Chiupi: Când mergeam la bunici, mă jucam cu câinii maidanezi. De muls oile… n-a fost niciodată cazul… În emisiune am făcut asta pentru prima dată şi mă bucur că mi-a ieşit. Dar cel mai mult în seara asta mi-a plăcut să cântăm alături de orchestra maestrului Botgros. E o bucurie doar să-i asculţi şi cu atât mai mult să le fim alături. Şi, dacă ar fi să dau din casă… am spus că Elena nu e bună de măritat, că nu ştie să taie ceapă. Ei bine, e bună de măritat, dar nu ştie să taie ceapa, ci să înfigă cuţite în inimile băieţilor.

Ionuţ Ungureanu: E o bucurie să vin la O dată-n viaţă pentru că este una dintre puţinele emisiuni în care suntem invitaţi să arătăm ce facem, să cântăm, nu să vorbim despre lucruri lipsite de relevanţă. De fiecare dată venim pentru a ajuta cazuri dificile, poveşti de viaţă prezentate în emisiune, iar acest lucru ne dublează responsabilitatea. Pe mine mă emoţionează pentru că sunt părinte şi le sunt model copiilor mei. Cântând piesa Mariei Tănase m-am gândit la câţiva prieteni pe care nu-i mai am… a fosu un moment sensibil pentru mine, care mă face să spun că pentru emisiunea Iulianei Tudor aş veni pe jos de la Focşani, oricând.

Iuliana Tudor: Dacă ar fi să păstrez paşii de salsa şi limba celor de la Mandinga aş spune că esta noche fue muy agradable! Me gustó todo! A fost cu adevărat o petrecere pe cinste şi nici un ştiu când au trecut cele trei ore de emisie. Provocarea mea a fost minunată, mi-a plăcut ideea de a face schimb de folclor cu El Niño.

loading...