Breaking news

FMI amână până în noiembrie a treia evaluare a acordului cu România

Premierul Victor Ponta a anunțat joi, că Fondul Monetar Internațional a amânat până în noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv încheiat cu România.

fmi acord romaniaFMI va aștepta bugetul pe 2015 înainte de a face revizuirea acordului cu România. Premierul Victor Ponta a anunțat că România nu va avea nevoie de un nou acord cu FMI după expirarea actualului aranjament, în anul 2015.

Victor Ponta a declarat în cadrul interviului acordat Bloomberg, că anul viitor ar putea fi vândute noi acțiuni în companiile de stat, fiind posibilă chiar reducerea participațiilor la mai puțin de 50%.

La sfârșitul lunii mai, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, arăta că obiectivul zero este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5%, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ și Băncii Mondiale /BM/.

Impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul și efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămași la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Numai că FMI se opune reduceri CAS cu 5%, întrucât Guvernul nu are cum să acopere pierderile ce rezidă din această reducere de taxe.

>