Breaking news

Fiscul suspendă impozitarea alocațiilor copiilor

Fiscul a anunțat miercuri că va suspenda impozitarea alocațiilor copiilor, ca urmare a scandalului iscat după ce peste 11.000 de copii din Curtea de Argeș și peste 43,000 din județul Alba au primit somații de plată pentru că nu își achitaseră contribuția la sănătate.

alocatii copii impozitate - anafAberația statului român care a dus la impozitarea cu 90% a alocațiilor copiilor, a fost oprită pentru moment de către ANAF.

”Conducerea ANAF a transmis către unitățile de administrare fiscală o circulară prin care s-a suspendat regularizarea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute din dobânda bonificată de bănci, pentru alocațiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare. Precizăm, încă odată, că obiectul impunerii nu îl constituție alocația de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu și-au ridicat alocațiile din conturi”, se arată în comunicatul de presă al ANAF.

Premierul Victor Ponta a reacționat miercuri, în ședința de Guvern, în legătură cu această situație fără precedent în România. Ponta a cerut ca cei vinovați să fie sancționați drastic.

Debirocratizarea și desțelenirea tuturor lucrurilor inadvertențelor, ca să nu spun a prostiilor din legislație, îmi cer scuze și îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocație. Vreau să anunț foarte clar că ministrul Finanțelor și șeful ANAF-ului au luat măsuri și lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să-mi spuneți și pe cine sancționăm și cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii să trimitem la copii să plătească nu știu ce bani din alocații”, a spus premierul.

Până azi, 11.000 de copii din Curtea de Argeș și 43,000 din județul Alba au primit acasă, somație de plată pentru alocațiile încasate în 2012. Potrivit somației de plată, fiecare copil trebuie să dea înapoi statului 39 din cei 42 de lei încasați ca și alocație. Adică pentru tot anul 2012, fiecare copil trebuie să restituie statului suma de 468 lei drept contribuție la fondul de sănătate.

Deși în comunicat cei de la ANAF susțin că se impozitează ”dobânda” din alocațiile neridicate în anul 2012, din contul bancar, în realitate, legea este atât de aberantă încât prevede faptul că aceștia trebuie să plătească 5,5% CASS, dar la nivelul salariului minim brut pe țară din 2012, care era de 740 lei. Adică, cu alte cuvinte, plătești impozit pe dobândă, dar nu mai puțin de 5,5% din cei 740 lei. Chiar dacă dobânda primită pe întreg anul 2012, nu este nici de 39 de lei. Fiscul susține că aplică legea și drept urmare, în baza unui soft a emis în mod automat zeci de mii de somații în toată țara, tot pe spinarea contribuabililor. Fără ca cineva să se gândească la consecințe și să se întrebe cum să impozitezi alocațiile copiilor.

>