Breaking news

Fiscul a dublat controalele. Iată câți bani a colectat la bugetul de stat

Ministerul Finanțelor și Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã prezintã raportul acțiunilor întreprinse în luna iulie 2023 de cãtre direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și rezultatele generate de acestea.

„Nevoia unei bune colectãri a veniturilor este un subiect amplu dezbãtut pe agenda publicã. Și este firesc, pentru cã îmbunãtãțirea acestui proces contribuie inerent la finanțarea proiectelor și programelor guvernamentale de investiții. Tocmai de aceea am decis sã publicãm aceste raportãri. Ne-am asumat sã monitorizãm atent tranzacțiile și situațiile financiare suspecte și sã acționãm acolo unde sunt posibile cazuri de evaziune. ANAF a intensificat controlul asupra zonelor sensibile în ceea ce privește evaziunea, precum comerțul cu produse supuse accizelor, importul și exportul de mãrfuri. Solicitarea mea fermã fațã de inspectori este ca în timpul acțiunilor de control sã ofere informații și sfaturi contribuabililor, sã explice regulile și regulamentele fiscale acolo unde este nevoie, pentru a evita erorile și inadvertențele. Angajamentul fațã de respectarea drepturilor contribuabililor și fațã de asigurarea unui mediu fiscal corect și transparent este un deziderat ce trebuie asumat în fiecare zi. Dincolo de acestea, vital este sã ne concentrãm pe un proces profund de reorganizare și transformare digitalã“, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Strategia ANAF în ceea ce privește activitatea de control fiscal se concentreazã în jurul a douã principii:
a) încurajarea creșterii conformãrii voluntare la declarare a contribuabililor;
b) prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În vederea armonizãrii procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cãrora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformãrii la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptatã și progresivã a formelor și acțiunilor de control fiscal.

În acest sens, în vederea creșterii conformãrii la declarare a contribuabililor, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã, prin structurile de control fiscal, desfãșoarã în prezent douã tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanțã cu contribuabilul:

  • emiterea Notificãrii de conformare, care reprezintã un document prin care organul de inspecție fiscalã transmite contribuabililor/plãtitorilor prezumtivi a fi selectați pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizãrii situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupã caz;
  • efectuarea de acțiuni de verificare documentarã, care constau în realizarea unei analize de coerențã a situației fiscale a contribuabilului/plãtitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plãtitorului, precum și pe baza oricãror informații și documente transmise de terți sau deținute de organul fiscal, care au relevanțã pentru determinarea situației fiscale.
    Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:
    –        inspecția fiscalã în cazul contribuabililor care, urmare Notificãrii de Conformare, nu corecteazã și nu clarificã riscurile fiscale pentru care au fost notificați;
    –        controlul antifraudã în cazul contribuabililor pentru care existã indicii de evaziune fiscalã.

    Peste 3.600 controale antifraudã, cu implicații fiscale de 129,7 milioane lei

    În acest context, în vederea creșterii conformãrii voluntare, în luna iulie 2023, organul de inspecție fiscalã din cadrul ANAF a emis un numãr de 1.790 notificãri de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumã de 147.914.892 lei.

    De asemenea, în luna iulie 2023 au fost realizate de cãtre structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF:

  • 3.289 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificãri documentare), fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 422.443.786 lei, respectiv a fost diminuatã pierderea fiscalã înregistratã de contribuabili cu suma de 94.464.934 lei;
  • 3.646 controale antifraudã, fiind estimate implicații fiscale în valoare de 129.713.483 lei, respectiv fiind aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscãri) în valoare de 16.972.358 lei. Comparativ, în luna iunie s-au realizat un numãr de 1.924 controale antifraudã.
>