Breaking news

Fiscul a deblocat conturile TVR după ce televiziunea a plătit 10 miliarde de lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a deblocat conturile TVR, după ce televiziunea publică a plătit joi, datoria de 10 miliarde de lei vechi, către bugetul de stat.

tvrDupă 11 zile de când i-au fost blocate conturile de către FISC, TVR a scăpat de poprire după ce a reușit să achite datoria de 10 miliarde de lei vechi, bani către bugetul de stat.

Poprirea stabilită de ANAF a fost în valoare de 10,3 milioane de lei. Suma integrală a fost plătită, dovada plăţii fiind remisă către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Biroul de Executare Silită, în vederea deblocării conturilor operaţionale„, potrivit unui comunicat al TVR.

În acest moment, datoria fiscală totală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a declarat pe 22 iulie, pentru MEDIAFAX, că Guvernul este vinovat de situaţia televiziunii publice, iar blocarea conturilor instituţiei de către ANAF este, de fapt, „o revanşă” pe care şi-a luat-o premierul Victor Ponta, după mai multe editoriale pe care Tănase le-a scris despre acesta.

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că Victor Ponta este cel mai ostil premier faţă de TVR, precizând că măsurile pentru salvarea televiziunii publice, precum indexarea taxei TV, scăderea TVA şi amnistia fiscală, „stau în pixul” şefului Guvernului.

În şedinţele din 21, respectiv 28 iulie Consiliul de Administrație al TVR a decis  închiderea, de la 1 august, a postului TVR News; comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere; reducerea drastică a deplasărilor şi a altor activităţi generatoare de costuri; reducerea temporară a activităţii pentru perioada 1 august – 31 decembrie 2015; iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructrurarea şi reducerea de personal; diminuarea, până la 70-75%, a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată şi celor privind cumulul de salarii cu pensii; reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe; neangajarea producţiei unor emisiuni generatoare de costuri mari; reducerea cheltuielilor curente; atragerea de finanţări şi participări în servicii pentru derularea unor proiecte editoriale; renegocierea unor contracte comerciale.

Stelian Tănase a declarat joi că salariile angajaţilor instituţiei nu ar mai trebui tăiate, însă o hotârâre va fi luată săptămâna viitoare, în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române.

„Noi nu am discutat acum de concedieri la CA şi nici nu vom discuta în perioada următoare, cel puţin până la sfârşitul acestui an”, a spus Tănase. El a precizat însă că se plimbă foarte mulţi prin curtea TVR „fără să aibă obiectul muncii”. „Câţi sunt rude în Televiziunea Română? (…) Eu cred că din 2.500 o mie jumătate sunt rude între ei. Asta nu e o instituţie, e un trib”, a spus Tănase.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a declarat că ia toate deciziile în TVR doar alături de „o armată de avocaţi”.

„DNA-ul este la uşă, dacă faci deturnare de fonduri sau manageriezi prost, (…) este la uşă. Nu semnez nicio hârtie, decât cu o armată de avocaţi (…) Am şi mari îndoieli că unele din gestiunile dinainte au fost corecte (…) Am văzut nişte dosare (…) Au fost situaţii, contracte, unele dintre ele oneroase pur şi simplu… Noi am trimis dosarele unde trebuie, dar nu depinde de mine ce decide justiţia”, a mai afirmat Tănase.

Stelian Tănase a făcut aceste afirmaţii, joi, în curtea TVR, unde a fost aşteptat de aproximativ o sută de angajaţi ai instituţiei, unii dintre aceştia cerându-i demisia.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de recenta decizie a Consiliului de Administraţie al TVR de a tăia salariile cu 20%.

Consiliul de Administraţie al TVR a hotărât, marţi, reducerea zilelor lucrătoare ale angajaţilor SRTv de la cinci la patru, pe săptămână, şi implicit reducerea salariilor acestora cu 20%. Ulterior, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ din SRTv, a atacat în instaţă această decizie, considerând-o ilegală.