Breaking news

Firmele de pilotaj și remorcaj din Portul Constanța, anchetate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră al navelor maritime derulate în porturile aflate în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Porturilor Maritime SA Constanţa.

Investigaţia vizează mai multe fapte ce pot constitui abateri de la reglementările din domeniul concurenţei.

Astfel, în cadrul investigaţiei este analizat un posibil abuz de poziţie dominantă al CN APM prin impunerea criteriilor de acces pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj, dar şi prin aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unui tratament discriminatoriu în ceea ce priveşte condiţiile de închiriere a terenurilor aferente infrastructurii portuare.

De asemenea, investigaţia se referă şi la două posibile înţelegeri. Prima dintre ele vizează o posibilă înţelegere între companiile ce pot efectua remorcaj de manevră al navelor maritime, prin crearea unei societăţi în comun, singura ce efectuează aceste servicii.

Cea de a doua are în vedere împărţirea prestării serviciilor pilotaj pe intervale de timp.

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul Companiei Naţionale de Administrare a Porturilor Maritime SA Constanţa, dar şi la companiile active pe piaţa serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră: SC Black Sea Services SRL, SC Black Sea Pilots, SC Maritime Pilot SRL, SRL SC Canal Sea Services SRL, SC Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA şi SC Logistic Remo Services SRL.

Documentele ridicate în cadrul procedurii de inspecţie vor fi utilizate în fundamentarea şi susţinerea raportului ce va fi elaborat de către echipa de investigaţie.

>