Breaking news

Firmele care au țepuit românii cu oferte de muncă în Qatar, amendate de Inspecția Muncii

loading...

Inspecția Muncii a controlat cele două firme din județul Neamț, care au înșelat românii cu oferte de muncă în Qatar și a aplicat amenzi întrucât acestea nu aveau dreptul de a plasa muncitori în străinătate.

inspectia muncii - qatar - baniInspectoratul teritorial de muncă Neamț a efectuat în februarie 2015 acțiuni de control la societăţile CAS Scouting  S.R.L. şi Emona Serv S.R.L., pentru verificarea condiţiilor în care societăţile respective au efectuat activităţi de selecţie şi plasare de forţă de muncă în străinătate.

Inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu este cel care a dispus controale la firmele din județul Neamț care au intermediat angajarea unor români în Qatar.

”Atrag din nou atenția reprezentanților societăților comerciale care au ca obiect de activitate plasarea lucrătorilor români în străinătate, că obligațiile legale cu privire la acest aspect nu sunt opționale și că refuzul repetat de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă informațiile și documentele solicitate constituie infracțiune”, a declarat Dantes Nicolae Bratu.

În urma verificărilor, s-au constatat nereguli la firmele care au intermediat angajarea românilor în Qatar.

”S-a constatat că, cele două societăţi nu sunt înregistrate la Inspectoratul teritorial de muncă Neamţ ca agenţi de ocupare a forţei de muncă în străinătate, astfel cum prevede Legea 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în afara țării. Pentru aceasta firmele risca amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Societatea Emona Serv S.R.L. a fost controlată în anul 2013, urmare a unor sesizări prin care era adusă la cunoştinţă situaţia unor cetăţeni români care munceau în Qatar și amendată contravenţional cu 5.000 de lei. În februarie 2015 aceeași societate comercială nu a dat curs solicitării inspectorilor de muncă de a le pune la dispoziție documente și informații cu privire la români care muncesc în străinătate și a fost amendată cu 5.000 de lei. Societatea CAS Scouting  S.R.L. a fost controlată, la solicitarea Inspecției Muncii, începând cu anul 2013 și s-au constatat urmăroarele nereguli : activitatea de plasare se facea în baza unor acorduri de reprezentare și nu legal prin contracte de mediere, angajatorul nu avea încadrat în muncă personal cu experiență în domeniu, nu era înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă și nu avea contracte de oferte cu angajatorul arab la care erau plasați muncitorii. Inspectorii de muncă au aplicat o amendă contravențională de 10.000 de lei și au dispus măsuri de remediere a neregulilor. Pentru că angajatorul controlat n-a îndeplinit în termen măsurile dispuse, a fost sancționat contravențional”, se arată în comunicatul de presă al Inspecției Muncii, remis exclusivNEWS.ro.

Zece muncitori români care au fost arestaţi în Qatar, au fost angajați prin intermediul celor două firme din Neamț.

În urma informațiilor oferite de MAE, s-a constatat că românii au primit o ofertă directă de angajare din partea companiei Valley Wild Project cu sediul in Doha, Qatar.

Reprezentantul companiei este Attwa Mohamed Hussain Ahmed şi s-a stabilit că acesta a reprezentat şi alte companii din Qatar implicate în conflicte de muncă cu muncitori români în anii 2013 şi 2014, printre acestea aflându-se şi Romanian Creativity SA din Qatar care a angajat muncitori români prin intermediul companiilor SC CAS Scouting SRL şi Emona Serv SRL, ambele din judeţul Neamţ, România.

În 27 ianuarie, cei zece români au fost scoşi de sub acuzaţia de părăsire a locului de muncă, formulată de către angajator și puși în libertate.

loading...