Breaking news

Filmul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, nu a fost nominalizat la Premiile Oscar 2013

Filmul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu nu se numără printre cele cinci filme nominalizate la categoria cel mai bun film străin la Premiile Oscar 2013.

dupa dealuriAcademia Americană de Film a anunţat azi, nominalizările la Premiile Oscar 2013.

Din păcate pelicula ”După dealuri”, Cristian Mungiu nu a reușit să impresioneze juriul de la Oscar și astfel nu a intrat în cursa pentru premiu la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină”.

Alături de „Amour”, de Michael Haneke (Austria), „War Witch”, de Kim Nguyen (Canada), „No”, de Pablo Larraín (Chile), „A Royal Affair”, de Nikolaj Arcel (Danemarca), „The Intouchables”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa), „The Deep”, de Baltasar Kormákur (Islanda), „Kon-Tiki”, de Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia) şi „Sister”, de Ursula Meier (Elveţia), filmul românului Mungiu se afla pe lista lungă a producţiilor selectate în categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

„După dealuri” conturează povestea tinerelor Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi a căror drumuri de întâlnesc din nou într-o mănăstire izolată din România. Deşi dorinţa cea mai mare a Alinei este să părăsească ţara şi să se stabilească în Germania alături de prietena sa, aceasta din urmă dă dovadă de un puternic ataşament faţă de viaţa de la mănăstire. Situaţia devine extrem de tensionată când Alina începe să fie bănuită a fi posedată de diavol.

Mungiu s-a aflat într-o poziţie similară şi în anul 2008, când filmul său „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a ajuns în faza preliminară a competiţiei internaţionale.

Până în prezent, pelicula lui Cristian Mungiu a câştigat mai multe trofee, printre care şi premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

Lungmetrajul „După dealuri” a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. De asemenea, a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru), dar a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană şi la premiile Satellite.