Breaking news

FC Vaslui și Corona Brașov nu au primit licență pentru Liga I

FC Vaslui și Corona Brașov vor retrograda în liga a II-a, întrucât nu au primit licență pentru sezonul viitor al Ligii I de fotbal.

fc vasluiViorel Duru, Directorul de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal, a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă, la Casa Fotbalului că cel două cluburi au rămas fără licență din cauza datoriilor.

Procesul de licențiere începe la 31 martie și se încheie la 16 mai pe plan național, cu liga a doua. Un număr de 17 cluburi din Liga I au solicitat licența pentru sezonul viitor, însă Corona Brașov nu a depus dosarul. Administrație de licențiere a venit cu propunerea de acordare a licenței pentru 15 cluburi, iar pentru două nu, FC Brașov (criteriul de infrastructură) și Sporting Vaslui (criteriu financiar). Comisia de licențiere a refuzat licența unui al treilea club, Săgeata Năvodari, pentru infrastructură. FC Vaslui nu a făcut apel și hotărârea a devenit definitivă la data de 23 aprilie. FC Brașov și Săgeata au făcut apel, au fost audiate la data de 30 aprilie, Comisia a admis apelurile și le-a acordat licență la Liga I’‘, a declarat Viorel Duru.

Săgeata Năvodari a luat licența cu un acord de a juca meciurile de pe teren propriu în sezonul viitor la Mediaș.

Licențierea cluburilor de liga a doua se va încheia pe 16 mai, odată cu deciziile definitive ale Comisiei de apel a sistemului de licențiere.

În privința clubului FC Vaslui, Magdalena Filip, președinta Comisiei de Licențiere, a precizat că gruparea a recunoscut că la data de 31 decembrie 2013 a înregistrat datorii care parțial nu au putut fi achitate până la data de 31 martie, astfel încât nu au îndeplinit criteriul financiar.

Viorel Duru a menționat că în prezent două cluburi din Liga I sunt în insolvență, Universitatea Cluj și Oțelul Galați. Totodată, oficialul a subliniat că datoriile restante ale cluburilor din Liga I au crescut de două ori și jumătate față de 2011. Dacă în 2011 datoriile însumau 7,7 milioane euro, în 2013 au ajuns la 18,5 milioane euro.

Viorel Duru a citat și articolul 19 din ROAF, care stipulează că dacă un club nu primește licența pentru Liga I, el va fi retrogradat chiar dacă îndeplinește criteriul sportiv, locul său în primul eșalon urmând să fie luat de un club care are licență, dar nu îndeplinește criteriul sportiv. Astfel, în mod normal, locul 15 din Liga I nu va retrograda în liga secundă, deoarece FC Vaslui nu a primit licența pentru eșalonul de elită.

>