Breaking news

Fair-play-ul lui Marius Șumudică, antrenorul nonconformist din Liga I

Înainte de a fi antrenor, Marius Șumudică este un antistelist feroce. Prin urmare, de la el te poți aștepta în orice moment să facă o ironie mai mult sau mai puțin fină la adresa rivalei sau chiar s-o atace fățiș, fără teama de a folosi cuvinte mai puțin elegante. Aceasta este firea lui și trebuie luată ca atare, fără să încercăm să-l judecăm prea asupru pentru că nu împărtășește opinia majorității.

sumudicaCând Șumudică este mai mult antrenor decât suporter, discursul său poate să uimească, așa cum s-a întâmplat după meciul de duminică seară, în care Astra a fost învinsă de Steaua cu 2-0.

A fost al doilea eșec suferit de echipa sa în decurs de câteva zile în fața Stelei, dupa înfrângerea din prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii, scor 1-0, astfel că a fi în pielea lui Șumudică nu e tocmai cel mai plăcut lucru acum. Cu toate acestea, antrenorul a afișat un discurs uimitor de corect după meciul de la Pitești, recunoscând fără echivoc superioritatea campioanei. Dacă alți antrenori s-ar fi putut lega, în dulcele stil clasic românesc, de tot felul de lucruri (teren, vânt, arbitru, hazard) pentru a justifica esecul, Șumudică a spus clar că Steaua a fost mai bună. „Au fost mai buni, mai determinați și au meritat victoria. Steliștii au fost net superiori”, a recunoscut antrenorul Astrei la Dolce Sport. Când ești antrenorul liderului, e probabil cumplit de greu să admiți că rivala de moarte ți-a fost net superioară, dar Șumudică a făcut-o. Dacă pe teren face uneori gesturi mai puțin ortodoxe, în fața camerelor de luat vederi Șumudică a dovedit că se poate lepăda de imaginea de băiat de cartier pentru a îmbrăca haina unui gentleman.

Este interesant de văzut cum vor evolua declarațiile sale până la finalul play-off-ului, care se anunță extrem de disputat după această victorie a Stelei. Deocamdată, el spune că echipa lui Laurențiu Reghecampf „are prima șansă la campionat”. Este o afirmație făcută pe un ton natural, deci nu-l putem bănui pe fostul rapidist că vrea doar să ia presiunea de pe umerii jucătorilor săi. Astra mai are acum un avans de doar trei puncte în fața Stelei, așa că lupta devine una acerbă și extrem de palpitantă, inclusiv pentru cei care caută o gamă largă de cote pariuri fotbal pe site-uri specializate precum bet365.

Partea frumoasă a acestui război de pe dreptunghiul verde este aceea că va fi compus din numeroase bătălii interesante, întrucât majoritatea echipelor aflate în play-off au șanse la titlu. În momentul de față, între liderul Astra și ocupanta locului 5, Viitorul Constanța, există o diferență de doar cinci puncte, cu opt etape înainte de final. Practic, mai sunt puse în joc 24 de puncte, iar cum echipele sunt echilibrate din punct de vedere valoric, orice se poate întâmpla până la finalul stagiunii.

„Astra are o echipă foarte bună, are prima șansă la titlu”, a spus după meciul din weekend mijlocașul Stelei, Nicolae Stanciu. Fair-play-ul naște fair-play, iar acesta este un semn că fotbalul românesc se află pe un drum bun.

mingi fotbal

Foto: www.flickr.com