Breaking news

FACIAS dă în judecată România pentru că nu a recuperarat Tezaurul de la ruși

Statul român este dat în judecată de FACIAS, pentru că nu a făcut demersurile necesare pentru a recupera de la ruși, Tezaurul României în valoare de circa două miliarde de euro.

tezaurFundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului a demarat procedura prealabilă  pentru acționarea în judecată a statului roman pentru lipsa de acțiune și pasivitate vădite în problema recuperării Tezaurul României transferat în Rusia, în anul 1916.

FACIAS a solicitat Guvernului României informații referitoare la demersurile concrete întreprinse în vederea îndeplinirii obligației de a recupera în integralitatea sa Tezaurul.

În cazul în care statul, prin reprezentanții săi,  nu va demonstra dorința de a intensifica demersurile necesare pentru recuperare integrală a bunurilor care alcătuiesc Tezaurul, FACIAS va continua procedurile judiciare pentru a obține, pe cale judecătorească, obligarea instituțiilor responsabile ale Statului român de a finaliza o acțiune care durează deja de aproape un secol.

Tezaurul care a luat drumul Moscovei includea trei categorii principale de valori:

  • acte, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive, depozite, colecții ale multor instituții publice și particulare;
  • efecte publice și alte valori (cum ar fi acțiuni, obligațiuni, titluri de credit, gajurile Muntelui de Pietate etc.);
  • o cantitate de 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice de aur, care aparțineau persoanelor private, companiilor și băncilor particulare din România și 2,4 tone de lingouri de aur, care aparținea Băncii Naționale a României); valoarea acestui stoc metalic, niciodată restituit, este de aproximativ 13 miliarde de lei, adică 3,2 miliarde de euro (estimare din aprilie 2011)

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la primul transport plecat spre Moscova, care a a avut loc în toamna anului 1916.

În anul 2004 s-a constituit Comisia Mixtă Științifică Româno- Rusă, care are ca atribuție principală retrocedarea bunurilor de patrimoniu, inclusiv Tezaurul României, în prezent condusa de Profesor Dr. Ioan Aurel Pop. În 12 ani, comisia s-a întrunit de doar 3 ori.

Pe 25-26 martie 2016 a avut loc a 4-a întrunire, cu aceleași rezultate ca și până acum.

FACIAS apreciază că aceste demersuri sunt insuficiente, laborioasa activitatea a istoricilor neputând suplini lipsa de voință, de fermitate, a instituțiilor statului român. Dincolo de valorile materiale aflate în discuție este, în acest caz, vorba și despre istoria națională, față de care cu toții, reprezentanți ai statului sau ai societății civile avem o datorie.

Ministerul Afacerilor Externe din România anunță faptul că s-a reluat dialogul cu Rusia pentru repatrierea tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

În perioada 25-26 martie 2016 a avut loc, la Sinaia (România), cea de-a IV-a sesiune a Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Prezenta reuniune a Comisiei comune este prima întâlnire după o pauză de 10 ani, aceasta desfăşurându-se într-o atmosferă deschisă şi constructivă, marcând un nou important pas în direcția studierii problemelor care intră în competența Comisiei. Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naţionale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum şi la restituirile din 1935 şi din 1956 de către Uniunea Sovietică a unor părți din valorile românești. Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declarația comună a miniștrilor Afacerilor Externe, din 2003, părţile au convenit dinamizarea activităţii Comisiei comune, aprofundarea activității de identificare a documentelor în arhive, inițierea elaborării unor publicații comune, precum și înființarea unor grupuri comune de experți pentru cercetarea documentelor de arhivă referitoare la tematica activității Comisiei. Partea rusă a exprimat mulțumiri Băncii Naționale a României pentru sprijinul logistic oferit bunei desfășurări a sesiunii Comisiei comune. Părțile au convenit ca următoarea sesiune a Comisiei comune să aibă loc în Federația Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis recentNEWS.ro.

Problema tezaurului României, depus la Moscova în 1916 şi 1917, rămâne una deschisă, consideră Mugur Isărescu.

Dosarul tezaurului include toate actele prin care autorităţile Rusiei au preluat spre păstrare 93,4 tone aur fin, dar şi alte valori, inclusiv culturale, aparţinând Băncii Centrale, Academiei Române, Casei de Economii şi Consemnaţiuni, Casei Regale şi altor instituţii.

Academicianul Dinu C. Giurescu susține că în anul 1956, ca tânăr muzeograf la Muzeul de Artă al României, a fost în echipa care a preluat piesele din tezaurul de artă trimise la Moscova în anii Primului Război Mondial, când eram aliaţi cu Rusia.