Breaking news

EXERCIȚIU | A fost activat planul roșu de intervenție la Bistrița pentru un accident feroviar cu victime

Pompierii bistrițeni au activat planul roșu de intervenție după ce un  automotor multifuncţional aparţinând Regionalei C.F.R. Cluj Napoca, Secţia L8 CFR Bistriţa, care circula pe itinerariul Sărăţel – Deda şi avea la bord zece lucrători, înaintea sosirii în halta C.F.R. Monor Gledin, din cauza unei rupturi de linie în interiorul tunelului nr. 1 Şieuţ – Monor, a deraiat şi a lovit pereţii laterali ai acestuia, la aproximativ 50 m faţă de ieşirea din tunel, pe direcţia N – NV, ceea ce a dus la prăbuşirea parţială a pereţilor laterali ai tunelului, la avarierea garniturii şi blocarea parţială a căii de rulare şi a ieşirii tunelului.

pompieri isu bistritaŢinând cont de numărul mare de victime şi de faptul că zona este greu accesibilă, a fost activat de urgenţă Planul Roşu de Intervenţie pentru judeţul Bistriţa – Năsăud, fiind mobilizate resursele necesare pentru gestionarea situaţiei de urgenţă date. La fel ca într-o situaţie reală, numărul victimelor a ajuns la 12, la cele zece iniţiale s-au adăugat un membru al echipajelor de intervenţie de la SVSU Şieuţ şi un trecător care a intrat neautorizat în tunelul inundat cu fum.

Odată evacuate din tunelul feroviar, victimele au fost transportate cu un elicopter, o autoşenilată şi o drezină spre PMA (Punctul Medical Avansat), amplasat la 400 de m faţă de tunelul feroviar, unde a avut loc trierea victimelor şi direcţionarea lor spre unităţi spitaliceşti.

Intervenţia a avut o coordonare unitară din partea Comandantului Operaţiunilor de Salvare şi a fost realizată de forţe şi mijloace din cadrul I.S.U.J. Bistriţa – Năsăud,  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa – Năsăud, Birourilor Judeţene Poliţie Transporturi Bistriţa – Năsăud şi Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa – Năsăud, U.P.U. – S.M.U.R.D,  Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bistriţa – Năsăud, Serviciului Salvamont Bistriţa – Năsăud, Regionalei C.F.R. Cluj – Secţia L8 Bistriţa, C.L.S.U. Şieuţ, C.L.S.U. Monor, I.S.U.J. Mureş şi Inspectoratului General al Aviaţiei –  elicopter SMURD Tg. Mureş.

În judeţul Bistriţa – Năsăud sunt 14 tuneluri feroviare funcţionale, iar riscul producerii unei situaţii de urgenţă cu victime multiple există în orice moment, din acest considerent exerciţiile/simulările cu forţe şi mijloace în teren sunt cele mai bune metode prin care structurile operative se pot pregăti pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă date.

tunel tren isu bistritaisu bistrita

>