Breaking news

Exercitii de comunicare pentru cupluri: descopera-ti partenerul

O relatie de cuplu nu este intotdeauna doar lapte si miere, ci exista si momente de conflict si de tensiune. Este normal ca de-a lungul unei relatii sa apara probleme, insa acest lucru nu se aplica doar in cazul relatiilor romantice, ci si in cazul celor de familie sau al prieteniilor. Felul in care alegem sa gestionam momentele mai putin placute poate face diferenta intre o relatie puternica si una disfunctionala. 

Iata cateva exercitii pentru cupluri pe care le poti incerca alaturi de partenerul tau ca sa imbunatatiti felul in care comunicati

Jocul intrebarilor

 Un astfel de joc are ca scop cunoasterea in profunzime intre doua persoane. Nu este deloc complicat si poate fi chiar distractiv. Il puteti juca seara inainte de culcare, la micul-dejun sau in masina, iar tot ce trebuie sa faceti este sa raspundeti sincer la intrebarile pe care alegeti sa vi le puneti. Puteti alege intrebari de toate felurile, important este sa satisfaca o curiozitate si sa aflati lucruri noi unul despre celalalt. Daca esti in pana de idei, am pregatit cateva exemple de intrebari pentru a sparge gheata:

  • Care este cea mai mare frica a ta?
  • Care este cea mai draga amintire din copilarie pe care o ai?
  • Pentru ce esti cel/cea mai recunoscator/oare?
  • Daca ai putea avea o singura superputere, care ar fi aceea?
  • Ce crezi ca face o relatie sa dureze?

Exercitiul ascultarii active

 Acest exercitiu va poate ajuta sa invatati sa va ascultati cu adevarat unul pe celalalt, fara a simti nevoia de a intrerupe sau de a raspunde imediat. Folositi un cronometru setat la 1,2 sau 3 minute, timp in care unul dintre voi va vorbi despre orice isi doreste, fara a fi intrerupt, iar celalalt doar va asculta. Mai apoi, inversati rolurile. Acest mic joc poate imbuntatati felul in care comunicati, iar studiile au aratat ca exista legaturi intre comunicarea in cuplu si satisfactia in cuplu.

Psihoterapia

 Psihoterapia de cuplu este nu numai un exercitiu, ci si o forma de terapie pentru a imbunatati relatia. Nu trebuie sa recurgeti la psihoterapie doar atunci cand aveti neintelegeri majore, ci si atunci cand simtiti ca apar probleme care va afecteaza starea de bine. Poti opta pentru o sedinta de psihoterapie de cuplu la Clinica Hope daca iti doresti sa inveti sa comunici mai bine cu partenerul tau, sa gestionati mai bine conflictele si sa gasiti o stare de echimibru, totul cu ajutorul unui specialist in domeniu.

 Comunicarea in cuplu poate dicta felul in care va arata relatia peste ani si ani. Un cuplu care comunica ineficient, disfunctional si nu reuseste sa gaseasca intelegere reciproca si echilibru este posibil sa se destrame in timp. Din fericire, exista solutii pentru a face fata momentelor de criza si pentru a avea o relatie sanatoasa, de la exercitii de comunicare si pana la psihoterapia de cuplu alaturi de un specialist. 

Sursa foto: Pexels.com