Breaking news

Exclusiv în România: Cristi Tabără ne plimbă de la Cultura Monteoru la ciorba de babic

Cristi Tabără și echipa sa continuă explorarea ținutului Buzăului, unde găsesc cea mai veche biserică rupestră din țară, află povestea familiei ce a dat numele unei stațiuni și vizitează o colecție impresionantă de telefoane. „Exclusiv în România” se vede duminică, 18 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1.

Echipa „Exclusiv în România” rămâne, pentru încă o săptămână, în minunata zonă a Buzăului, care nu și-a terminat de dezvăluit obiectivele unicat, de spus poveștile fascinante și de arătat obiceiurile inedite. Pe 18 aprilie, de la ora 17.00,  la TVR 1, Cristi Tabără ne invită să le descoperim împreună, în cea de-a doua ediție „Exclusiv în România” a sezonului.

Începutul emisiunii surprinde echipa emisiunii la Sărata Monteoru, localitatea care a dat numele Culturii Bronzului din preistorie. Vom afla fascinanta poveste a familiei Monteoru, care a ajuns una dintre cele mai bogate familii din țară din afaceri cu petrol, iar mai apoi, cu ape minerale. Reprezentant al marii burghezii a secolului al XIX-lea, Grigore Monteoru a construit la Sărata, pe lângă fabrica sa de uleiuri minerale, o biserică, o școală primară, o școală de meserii, localul primăriei, un spital, o farmacie, un oficiu poștal, gara și locuințe pentru personalul angajat la sonde și la mina de petrol, toate acestea pe terenuri deținute de familia sa. Stațiunea balneară întemeiată astfel și-a schimbat ulterior numele, pentru a-l cuprinde și pe al său.

Vom ajunge apoi la Aluniș, unde se află cea mai veche biserică rupestră din România, unde încă se slujește, iar de aici vom merge să vizităm noul Muzeu al Chihlimbarului de la Colți.

Pentru amatorii de gadgeturi, dar nu doar pentru ei, Muzeul Județean Buzău ne prezintă o inedită colecție, o incursiune în istoria  telefonului, de la începuturi și până în prezent. Aici se află cea mai mare colecție de acest profil: peste 300 de telefoane de toate tipurile îi așteaptă pe pasionați să le cunoască întreaga evoluție. Printre aparate se află și unele ce au aparținut unor personalități celebre. Telefonul de la care Gheorghe Gheorghiu Dej își transmitea ordinele subalternilor se numără printre ele.

La final, îi însoțim pe Cristi Tabără și echipa sa la Berca, pentru a găti și, mai ales, pentru a degusta o spectaculoasă ciorbă de… babic.

Urmărim, așadar, o ediție „Exclusiv în România” plină de savoare – dar și de savori locale, duminică, 18 aprilie, de la ora 17.00 la TVR 1.

>