Breaking news

Excavațiile ilegale continuă la Cernica iar autoritățile își justifică cu acte, incompetența

În timp ce autoritățile locale și județene din Ilfov aleargă disperate după acte prin care să demonstreze presei că își ”fac” treaba, excavațiile ilegale de la groapa de gunoi din Cernica continuă în voie.

excavatii ilegale groapa cernicaLa o lună de când exclusivNEWS.ro a solicitat un punct oficial al Prefecturii Ilfov cu privire la situația de la groapa de gunoi din Cernica, consilierul Gabriela Bobe ne-a răspuns.

Răspunsul Prefecturii Ilfov nu este decât un rezumat al tuturor acțiunilor întreprinse în ultimele luni de IJP Ilfov, Garda Națională de Mediu și Primăria Cernica.

Însă, niciuna din aceste măsuri nu a avut vreun efect de stopare a excavațiilor ilegale.

În solicitarea oficială cerusem și măsuri concrete de combatere și stopare a excavațiilor ilegale care poluează aerul și zona, punând în pericol sănătatea localnicilor din Cernica.

Ne-am ales în schimb cu un răspuns instituțional, sec și fără niciun folos sau efect în plan concret.

Răspunsul Prefecturii Ilfov a fost trimis către redacția exclusivNEWS.ro, vineri după amiază. Sâmbătă dimineață, excavatoarele săpau de zor în groapa de gunoi și lăsau în urmă un fum dens de ziceai că te aflii în preajma unui vulcan gata să erupă.

Consiliul Județean ilfov ne-a trimis azi răspunsul oficial cu privire la sesizare în care precizează faptul că are cunoștință de această problemă de la Cernica, repetând practic toate măsurile întreprinse de Garda de Mediu și Primăria Cernica.

În urma controalelor încheiate cu reprezentanții Prirnăriei Cernica s-a constatat că în zona menționată se efectuează lucrări de exavare neorganizate de către un grup de cetățeni de etnie romă (cca 30 – 50 persoane) în scopul colectării de deșeuri metalice provenite din depozitări istorice de deșeuri din demolări, prin decopertarea terenului și efectuarea de exavări de 6-8 m adâncime. Zona a fost supravegheată în perioada 01 – 05 februarie 2013 după care în seara de 05.02.2013, Garda Națională de Mediu cu sprijinul Poliției și al Inspectoratului Județean de Jandarmi au oprit la ieșirea de pe amplasament a unei autoutilitare de capacitate 40 tone care efectua transportul deșeurilor metalice colectate. Ulterior s-a cerut sprijinul IPJ TIfov – Serviciul Investigare Fraude, in vederea derularii procedurii de instituire a custodiei asupra cantității de deșeuri identificate și de sancționare contravențională a persoanelor juridice ce desfășoară activități de colectare/achiziționare deșeuri în zona menționată. În urma măsurilor de limitare a accesului cu utilaje în zona depozitului, impuse de către Garda Națională de Mediu, Primăria Cernica a procedat la ridicarea unor bariere de pământ pe căile de acces. În perioada februarie- martie 2013 au fost aplicate sancțiuni contraventionale persoanelor fizice identificate pe amplasament și persoanelor juridice implicate în colectarea deșeurilor metalice”, se precizează în răspunsul oficial remis exclusivNEWS.ro de către Consiliul Județean Ilfov.

Răspunsul Prefecturii Ilfov și al Consiliului Județean Ilfov, vine după ce pe 27 martie 2013 și Garda Națională de Mediu ne-a răspuns la solicitare precizând că a găsit vinovatul pentru excavațiile ilegale de la groapa de gunoi din comuna Cernica: JUCĂRIE SRL.

Garda Națională de Mediu anunță că a amendat firma SC Jucărie SRL, cu suma de 60.000 de lei „pentru efectuarea de activități de colectare deșeuri metalice, fără Autorizație de Mediu”.

În medie, zilnic 7 excavatoare săpau de zor în groapa de gunoi, după fierul vechi, păzite de pe margine de 5-6 limuzine de lux, semn că cei care patronează această acțiune ilegală sunt ștabi cu mulți bani în buzunare.

După ce răscolesc groapa de gunoi, hoții ard anvelope și bucăți de cabluri electrice, pentru a obține conductorii de cupru procedeu care degajă un nor imens de fum ce face ca aerul să devină irespirabil.