Breaking news

Eviți să iei țeapă cu grădina de legume dacă aplici aceste sfaturi de la Grădinamax

Te tentează o grădină de legume, dar îți e frică că vei lua țeapă și nu se va face nimic? Am obținut câteva sfaturi utile de la Grădinamax pe care le poți aplica, pentru o recoltă bună. Este întradevăr puțin mai mult de muncă în cazul legumelor (în comparație cu plantele de balcon/ghiveci), dar și răsplata e mai mare. Vei putea consuma fructele și legumele pe care le crești în rețete pline de gust și culoare.

Creșterea legumelor în grădină necesită un pic mai mult timp, din moment ce trebuie parcurse câteva etape. Dacă te organizezi puțin și iei în calcul sfaturile oferite, nu ai cum să dai greș. Vei vedea că nu este atât de greu să crești legume pe cont propriu. Așa că dacă ai spațiu în grădină, creșterea legumelor și fructelor va fi un proiect interesant pentru întreaga familie.

  • Începe cu o grădină mică

Dacă nu ai experiență în grădinărit, este recomandat să începi cu o grădină mai mică, ce este mai ușor de gestionat. În plus, vei fi mai ușor încântat(ă) de cei vei produce, în loc să fii frustrat din cauza unei grădini ce îți dă bătăi de cap. Pe lângă asta, e bine să înveți câteva reguli de bază înainte să investești prea mult timp și resurse într-o grădină.

Cu ajutorul unei grădini mai mici, vei învăța cât de mult timp este necesar pentru a ține o grădină. Așadar, vei decide singur(a), pe parcurs, cât de mult vei vrea să te extinzi. În același timp, vei vedea cât de mult consumă familia ta din grădină, pentru a știi cât să suplimentezi recolta în anul următor.

Pentru început, alege doar 5 tipuri de plante pe care să le crești, din care poți alege câteva tipuri. De exemplu, roșiile, salata, ceapa verde etc.

  • Crește ce îți place să consumi

Dacă nu știi ce să cultivi în grădină, lasă-te ghidat(ă) de preferințe. Desigur, sunt și alte aspecte de luat în seamă când alegi plantele.

Fii selectiv(ă) în privința varietăților disponibile. Citește cu atenție informația oferită, cu privire la necesitățile plantei, și vezi dacă le poți oferi. Așadar, mergi pe ceea ce preferi să mănânci, apoi vezi ce dimensiuni au plantele și nevoi de creștere.

Folosește-te de temperatură pentru a crește culturi succesive. Sunt plante care cresc bine la temperaturi mai scăzute, din prima parte a primăverii. Ridichile, ceapa verde, salata, ruccola, mazărea cresc toate la temperaturi mai scăzute. După ce ai recoltat aceste plante, poți trece la plantarea celor ce iubesc căldura, precum roșiile, ardeii, castraveții și ierburile aromatice.

  • Alege cu grijă locația grădinii

Indiferent unde vrei să îți faci grădina și ce vrei să crești în ea, sunt doi factori majori de care trebuie să ții cont. Aceștia sunt apa și lumina. Plantele trebuie să aibă parte de cât mai multă lumină din partea soarelui și trebuie să le poți uda la nevoie.

Dacă ai porțiuni cu umbră în grădină, plantează acolo soiuri ce nu au nimic împotrivă să crească fără prea mult soare. Salata, spanacul, pătrunjelul, cimbrul și coriandrul pot crește în locuri cu mai puțin soare. Dar, în general, plantele au nevoie de cel puțin 6-8 ore de soare pe zi pentru a crește bine și produce o cultură bogată.

  • Grădina are nevoie de sol bogat în nutrienți

De îndată ce te-ai hotărât să începi o grădină de legume, trebuie să te ocupi de calitatea solului. Plantele din grădină au nevoie de cel mai bun sol pe care îl poți oferi. Ce înseamnă asta? Înseamnă că solul este ușor de lucrat și este afânat. Partea bună e că solul poate fi pregătit în permanență, prin adaugarea de materie organică (compost sau gunoi de grajd) și prin mărunțire (manual sau cu un motocultor).

În cazul în care ai sol sărac în nutrienți și nu vrei să te ocupi de săpat și adus gunoi de grajd, poți face o grădină înălțată. Construiește recipiente cu ajutorul unor scânduri de lemn (poți folosi paleți, dacă ai la îndemână). Dimensiunea recipientelor ține de materialele pe care le ai la dispoziție sau preferințe personale.

Umple recipientele cu pământ pentru legume de calitate superioară. Odată aranjate recipientele, te poți apuca de plantat. Dacă ai luat pământ îmbogățit cu îngrășăminte, nu va fi nevoie să mai adaugi substanțe suplimentare o perioadă, doar să uzi adecvat grădina. Dacă nu, vei avea nevoie de îngrășământ pentru legume. Ideal, alege unul organic, nu chimic.

Îngrășământul organic va fi necesar și în cazul în care folosești sol îmbogățit, din moment ce plantele vor folosi nutrienții pe măsură ce cresc. Verifică pe ambalajul substratului după cât timp va fi nevoie să administrezi nutrienti.

  • Pregătește-te pentru boli și dăunători

Nu este neapărat necesar să ai probleme cu grădina de legume, dar se poate întâmpla. Cel mai adesea, vor apărea insecte dăunătoare sau plantele vor contacta anumite boli. De îndată ce observi ceva în neregulă cu plantele, fă puțină cercetare să vezi ce ar putea cauza problema și ce remedii se pot aplica.

 

>