Breaking news

Evgheni Prigojin oprește rebeliunea din Rusia după discuții cu Aleksandr Lukașenko

Lovitura de stat din Rusia, pornită sâmbătă dimineață de liderul mercenarilor Wagner, a fost întoarsă din drum de dicatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko.

Evgheni Prigojin a anunțat sâmbătă, că după mai multe discuții cu liderul din Belarus, a fost convins să renunțe la rebeliunea împotriva regimului Putin și a Armatei Ruse și a dat ordin pentru retragerea mercenarilor din drumul lor spre Moscova.

„Au vrut să destructureze Wagner. Pe 23 iunie am încept marșul dreptătții, în 24 de ore am mers până la 200 km de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nicio picătură de sânge a soldaților noștri. Acum a venit momentul în care s-ar putea vărsa sânge. De aceea, înțelegând toată responsabilitatea că ar putea fi vârsat sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre și ne îndreptăm în sens invers, în taberele luptă conform planului”, a transmis Evgheni Prigojin.

Negocierile dintre Lukașenko și Prigojin ar fi durat pe parcursul întregii zile. Prigojin a acceptat propunerea lui Lukașenko de a opri avansul mercenarilor și de a face pași spre dezescaladare.

”Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko de a opri deplasările membrilor înarmaţi ai Wagner şi măsurile de dezescaladare a tensiunilor’‘, transmite canalul oficial de Telegram al preşedinţiei din Belarus.

Gruparea Wagner a publicat un mesaj pe Telegram  în care spune că statul rus nu mai există.

„Statul nu mai există. Pypa (n. red. – poreclă dată lui Putin, care sugerează că ar fi „molâu”) a distrus în mod deliberat toate instituțiile statului. Restul a fost distrus de corupție. Sfârșitul acestei sărbători a vieții este aproape. Distrugerea podurilor nu va opri inevitabilul. Dreptatea va învinge. Îi vom răzbuna pe toți”, se arată în mesajul de pe contul de Telegram al Wagner.

Prigojin a acceptat să oprească înaintarea luptătorilor săi spre Moscova şi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge.

Prigojin declarase anterior că vrea să înlăture conducerea armatei ruse şi să “restabilească dreptatea”.

Vladimir Putin, transmisese că revolta trebuie să fie înăbuşită în mod decisiv.

>