Breaking news

Eurovision 2012. Loreen, câştigătoarea din Suedia, acuzată că a trădat drepturile omului pentru premiu

Controverse şi scandal la Eurovision 2012. Apărătorii drepturilor omului o acuză pe Loreen că a trădat cauza pe care o apăra, pentru a câştiga marea finală a Eurovision Song Contest 2012, care s-a desfăşurat sâmbătă la Baku, în Azerbaidjan.

Activiştii pentru drepturile omului din Europa se declară dezamăgiţi de atitudinea ipocrită pe care Loreen ar fi avut-o joi seară, în cadrul conferinţei de presă desfăşurată după semifinala 2.

Mai multe siteuri şi bloguri care acuză Azerbaidjanul de încălcarea gravă a drepturilor fundamentale ale omului, reclamă faptul că Loreen şi-a dat în cap cu firma de activistă.

Joi, 24 mai, după cea de-a doua semifinală, a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia o jurnalistă a agenţiei Reuters i-a adresat lui Loreen o întrebare delicată: “Ştim că ai avut o întrunire cu reprezentanţii opoziţiei din Azerbaidjan. Care este impresia ta după această întrunire, ce te-a determinat să participi la întrevedere şi ce poţi spune despre libertăţile din această ţară?

Sala a aplaudat întrebarea. Însă imediat a intervenit moderatorul azer al discuţiei, care a spus în limba engleză: “Ok… Înainte să vorbeşti, hai să reamintim tuturor că ne aflăm aici şi avem o stare de spirit extraordinară, într-o atmosferă de concurs, aşa că haideţi să adresăm întrebări relevante pentru public. Dar, desigur, ai dreptul să răspunzi… Te rog, te ascult…

Panicată că un eventual răspuns nediplomatic i-ar compromite şansele la trofeu, Loreen a refuzat să vorbească despre subiect: “Ce pot spune este că sunt două părţi ale vieţii mele. Una personală şi una publică, adică munca pe care o fac eu aici. Iar astăzi şi numai astăzi vreau să-mi păstrez atenţia pe energia pe care noi o creăm acum, aici.

Reprezentanţii opoziţiei despre care vorbea jurnalista de la Reuters sunt apărătorii drepturilor omului din Azerbaidjan. Este cunoscut faptul că la Baku este un regim dictatorial.

Loreen din Suedia a câştigat Finala Eurovision 2012 cu melodia “Euphoria”.

 

>