Breaking news

Euro la un pas de prăbușire?!

Bancherii îi numără zilele monedei euro, spunând că aceasta se va prăbuși până la Crăciun.

Se strânge lațul în jurul monedei europene. La 16 ani de la adoptare, soarta monedei Euro este incertă. Tot mai multe voci din mediul economico-bancar sunt de părere că moneda Uniunii Europene își va da duhul în decembrie dacă liderii europeni nu vor lua măsuri adecvate împotriva crizei economice.

Economistul francez Jacques Attali, fost șef al BERD, avertizează că moneda unică europeană s-ar putea prăbuşi până de Crăciun dacă la nivelul UE nu se vor lua măsuri adecvate împotriva crizei.

Acesta spune că pentru salvarea Euro, este necesar ca Banca Centrală Europeană să cumpere obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor din zona euro aflate în criză. Acestea ar urma să fie private de o parte din suveranitatea financiară prin instituirea unui control supranaţional asupra bugetului şi amendarea corespunzătoare a legislaţiei UE.

Parlamentarul european Derk Yan Eppink susține că ieșirea Greciei din zona euro ar putea reprezenta o soluție pentru criza datoriilor din Europa. Dacă această măsură nu va fi luată, Yan Eppink crede că poate să urmeze colapsul monedei unice.

 O prăbuşire a economiei italiene ar însemna moartea euro. Atât preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, cât şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au reafirmat ieri „sprijinul pentru Italia”, declarând că sunt conştienţi că o prăbuşire a Italiei va conduce inevitabil la sfârşitul zonei euro, ceea ce va implica o stagnare în procesul de integrare europeană cu consecinţe imprevizibile.

Americanii, cei care au declanșat criza economică ce a afectat și Europa, cântă prohodul monedei europene.

Autorităţile de peste Ocean au recomandat unor bănci americane să-şi reducă expunerea la zona euro. Acum, băncile îşi fac planuri de urgenţă pentru a nu fi luate prin surprindere dacă euro se va prăbuşi, reiese din editorialul publicat azi de „The New York Times“.

Și englezii cred că prăbușirea euro se apropie și pregătesc planuri de urgenţă în cazul în care ceea ce este de negândit devine o realitate.

Moneda euro a fost adoptată oficial pe 16 decembrie 1995, iar pe piețele internaționale  a intrat la 1 ianuarie 1999.

În prezent 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ca monedă oficială, Euro. România se pregătește să adopte moneda Euro în 2014 sau 2015.