Breaking news

Euro 2020, anulat de UEFA din cauza coronavirusului

UEFA  a decis marţi, să anuleze turneul de fotbal EURO 2020 ce urma să se desfăşoare în iunie – iulie, în 12 ţări europene, printre care şi România.

Coronavirusul anulează cea de-a 60-a ediţie a EURO 2020. Toate competițiile și partidele organizate de UEFA (inclusiv amicale) la nivel de club sau echipe naționale, atât masculine, cât și feminine, sunt suspendate până în momentul luării unei noi decizii. Play-off-ul UEFA EURO 2020 și meciurile internaționale amicale programate la finalul lunii martie se vor disputa în fereastra internațională de la începutul lunii iunie, sub rezerva revizuirii situației.

Deciziile luate de Comitetul Executiv UEFA au venit ca urmare a videoconferinței cu președinții și secretarii generali ai celor 55 de asociații naționale, reprezentanți Asociației Cluburilor Europene, Ligilor Europene și FIFPro Europa pe care președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a convocat-o cu scopul de a găsi un plan de deblocare a programului c ompetițional afectat de răspândirea virusului pe continent.

„Ne ocupăm de soarta unui sport pentru care mulți trăiesc și respiră și care a fost oprit de acest adversar invizibil care se mișcă atât de repede. În momente ca acesta, comunitatea fotbalului trebuie să dea dovadă de responsabilitate, unitate, solidaritate și altruism. Sănătatea fanilor, a membrilor staff-ului, a jucătorilor trebuie să reprezinte prioritatea noastră. Tocmai de aceea, UEFA a propus variante pentru ca sezonul competițional să se încheie în siguranță și sunt mândru de reacția colegilor mei din întreaga Europă. A existat un adevărat spirit de cooperare, cu toții recunoscând faptul că este nevoie de sacrificii pentru a obține cele mai bune rezultate. A fost important ca UEFA, în calitate de for guvernant al fotbalului european, să conducă acest proces și să suporte cel mai mare sacrificiu. Reprogramarea EURO 2020 are un mare preț, dar vom face tot ce putem mai bine pentru ca finanțarea vitală pentru fotbalul de bază, fotbalul feminin și dezvoltarea jocului de fotbal în toate cele 55 de țări să nu fie afectată. Principiul care ne-a ghidat în asumarea acestei decizii pentru binele fotbalului european, ca un întreg, a fost deasupra profitului. Fotbalul reprezintă o importantă forță în societate. Gândul de a sărbători un festival paneuropean cu stadioanele goale, cu zone dedicate fanilor pustii, în vreme ce întreg continentul se află în izolare, este unul trist, pe care nu l-am putut accepta la aniversarea de 60 de ani a competiției” a declarat Preşedintele UEFA Aleksander Čeferin.

EURO 2020 era programat să se desfășoare în 12 orașe din Europa între 12 iunie și 12 iulie 2020. Datele noi propuse sunt 11 iunie – 11 iulie 2021.

>