Breaking news

Eugen Meran, șeful Jandarmeriei București, demis din cauza protestelor din ianaurie 2012

Eugen Meran, Șeful Jandarmeriei Capitalei a fost demis vineri prin ordinal Ministrului de Interne, Radu Stroe. Demiterea din funcție a fost făcută din cauză modului în care a gestionat situaţia protestelor din ianuarie 2012 de la Piaţa Universităţii.

eugen meranLa un an de zile de la protestele violente din ianuarie 2012, Ministrul Radu Stroe face parțial dreptate prin demiterea șefului Jandarmeriei București ca urmare a gestionări defectuoase a conflictelor de anul trecut din timpul manifestărilor.

Eugen Meran era în funcție din anul 2012 și a coordonat jandarmii în timpul protestelor de astă iarăn, în urma cărora mai multe persoane printre care și jurnaliști au fost bătuți cu bestialitate de forțele de ordine.

Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă – n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal”, a declarat ministrul Radu Stroe.

Eugen Meran, general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop, eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de intervenţie la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010.

În 4 decembrie 2012, Eugen Meran a fost atenţionat în urma unor verificărilor interne privind modul de acţiune la parada de Ziua Naţională de la Arcul de Triumf.

În 17 decembrie, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit lui Meran conferit Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” – în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Protestele din ianuarie 2012 desfăşurate în Piaţa Universităţii au început în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat, protagonist al unui conflict public cu  Băsescu.

Însă, protestele pașnice au degenerat în ciocniri violente între aceștia și forțele de ordine. Iar jandarmii au făcut exces de zel lovind cu bestialitate și fără motiv mai mulți protestatari. Unul dintre ei a fost călcat în picioare de către jandarmi ajungând la spital în stare gravă cu picioarele făcute zob.

Viorel Dascălu, actualul şef al dispozitivului de securitate al ambasadelor va fi cel mai probabil numit la Șefia Jandarmeriei Române.