Breaking news

Este adevărat. Germania este datoare României. Iată dovada

Potrivit unui document al Băncii Naționale din Elveția, relevă faptul că Germania are o datorie istorică către România.

Descoperirea datoriei istorice a nemților câtre români a fost făcută de profesorul în economie Radu Golban, un român stabilit în Elveţia.

Radu Golban a făcut public documentul ce atestă că datoria există și este cât se poate de reală. Profesorul în economie a explicat pentru capital.ro că în afară de Elveţia, toate celelalte state au renunţat la datoria de la Germania.

Și România s-a angajat prin Tratatul de Pace de la Paris, semnat la vremea aceea de ministrul de externe Gheorghe Tătărescu, să renunțe la alte obligaţii financiare ale Germaniei, cu excepţia datoriei de dinainte de Război.

Mai există documente istorice care atestă  datoria către România:

– Comisia Bergier – comisie de anchetă a Elveţiei, instituită în anul 1998, pentru a analiza tranzacţiile cu aur în timpului celui de al doilea război mondial

– Arhiva Germaniei, numărul de registru al arhivei germane din Berlin este: R 2 / 222

– dosarul cuprinde ultimul extras de cont al Casei de compensaţie.

În acest moment nu există un document care să ateste faptul că România ar fi renunţat la aceste datorii.

Datoria reprezintă soldul aferent relaţiilor comerciale româno-germane derulate în baza acordului de cliring din anul 1935.

Deși documentul nu poate fi contestat, consilierul BNR Adrian Vasilescu, a declarat în luna august la o emisiune a Antena 3, că „nu avem date din care să reiasă că Germania ne e datoare această sumă”. Demonstrând reaua credință în recuperarea unei datorii ce se ridică la circa 20 miliarde euro.

Iată două pagini din inventaqrul Băncii Naționale a Elveției ce face referire la datoria Germaniei către România.