Breaking news

Ernst Strasser, 4 ani de închisoare în scandalul ”lobby în PE”, în care este implicat și Adrian Severin

Ernst Strasser fost europarlamentar austriac, a fost condamnat, luni 14 ianuarie, la 4 ani de închisoare cu executare în urma anchetei Sunday Times, privind scandalul cu lobby în Parlamentul European.

Ernst StrasserAustriacul Ernst Strasser a fost condamnat în urma unei anchete demarate după dezvăluirile ziarului britanic The Sun.

Astfel că după 15 luni de anchetă, Ernst Strasser a fost condamnat  în primă instanţă pentru luare de mită. În același scandal internațional cu lobby pentru promovarea de amendamente, în PE, contra cost, se află și europarlamentarul Adrian Severin.

A trecut 666 de zile de când patru europarlamentari, printre care şi românul Adrian Severin, au fost acuzaţi de publicaţia Sunday Times că au promovat amendamente în Parlamentul European în schimbul a 100.000 de euro.

Sunday Times publica pe 20 martie 2011 o investigaţie în care arată că Ernst Strasser alături de Adrian Severin şi alţi doi europarlamentari au acceptat 100.000 pentru a promova diverse amendamente în plenul PE. În aceeași zi, austriacul demisionează din PE deși s-a declarat nevinovat şi a încercat să combată acuzaţiile.

Anul trecut pe 10 august, Ernst Strasser este trimis în judecată de procurorii austrieci iar ieri a primit sentința de 4 ani de închisoare cu executare.

Adrian Severin a declarat că nu se poate comenta decizia instanţei din Austria pentru că nu cunoaşte cazul fostului eurodeputat Ernst Strasser, precizând că nu se poate face o paralelă între dosarul său şi dosarul austriacului, declarându-se totodată nevinovat.

Adrian Severin nu a demisionat din Parlamentul European, ci doar din PSD, pe 28 martie 2011, după pe 21 martie DNA s-a autosezizat iar pe 24 martie,  OLAF declanșase o anchetă în cazul său.

Pe 23 iunie 2011, Parlamentul European a decis ridicarea imunităţii eurodeputatului roman Adrian Severin, urmare a anunțului făcut pe 22 iulie 2011 de DNA care anunţă oficial că Adrian Severin este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

>