Breaking news

Erdogan susţine că era de datoria lui să „cureţe” piaţa Taksim din Istanbul

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică seara că era de „datoria” sa să „cureţe” piaţa Taksim din Istanbul, după intervenţia  în forță a poliţiei de sâmbătă seara, împotriva protestatarilor.

erdogan - proteste turicaErdogan nu se lasă intimidat și sfidează protestatarii precizând că trebuia să ”curețe” piața Taksim din centrul orașului Istanbul.

Am spus că am ajuns la capăt. Că a devenit insuportabil. Ieri, operaţiunea a fost desfăşurată şi (piaţa Taksim şi parcul Gezi) au fost curăţate (…) era datoria mea de premier. Nu vom abandona această piaţă teroriştilor. Această ţară nu este un pământ obişnuit. Nu puteţi organiza reuniuni peste tot unde doriţi. Puteţi să faceţi acest lucru acolo unde este autorizat”, a declarat Erdogan, în cadrul unei reuniuni publice a partidului său la Istanbul.

În cadrul discursului său, Erdogan, al cărui partid islamo-conservator a ajuns la putere în 2002, a apărat acţiunea poliţiei şi le-a dat întâlnire contestatarilor la alegerile municipale din martie 2014. „Dacă nu vreţi să ne mai vedeţi la putere, soluţia există: alegerile”, a declarat el.

După două săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale, poliţia a intervenit sâmbătă seara pentru a evacua în forţă parcul Gezi şi piaţa Taksim din Istanbul, provocând confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari.

Două sindicate principale din Turcia fac apel la grevă generală începând de luni.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.