Breaking news

Era post-pandemie, sfârșitul spațiilor deschise? Istoria, avantajele și dezavantajele unui open floor plan

avantajele și dezavantajele unui open floor plan

Spațiile deschise au dominat trendurile arhitecturale încă din anii 1990. Un open-floor plan este spațiul în care două sau mai multe încăperi devin comune, în lipsa pereților despărțitori. Favoritul multora dintre noi, spațiul deschis pare că și-a găsit sfârșitul odată cu pandemia de covid-19.

Deși estetic un open-space oferă spațialitate și senzația de încăpere deschisă, luminoasă, izolarea la domiciliu ne-a reconfigurat necesitățile pe care le avem de la casele noastre. Arhitecții Natalia Berezovskaia și Octav Roman, fondatori ai studioului de design Creativ Interior, vorbesc atât despre avantajele și dezavantajele unui open floor plan, cât și despre viitorul acestei configurații post-pandemie.

Open floor plan – istoric și configurare

Spațiile deschise vin ca o relativă noutate în designul interior rezidențial; în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea caselor aveau o compartimentare foarte simplă, în care holul principal avea rol de arteră care oferea acces la mai multe camere.

De cele mai multe ori, bucătăria era amplasată în partea din spate a casei, fiind considerată o zonă „de serviciu”, iar holul deschis lega spațiul de luat masa cu livingul. Anul 1950 au fost punctul în care open floor plans au început să fie întâlnite cu regularitate, fiind considerate chiar moderne. Până la începutul anilor 1990, planurile deschise devin întâlnite în aproape fiecare locuință suburbană.

În ce privește configurarea unui plan deschis, acesta nu se referă la interconectarea tuturor camerelor, ci a celor comune. Exceptate de la un plan deschis sunt băile – nu vom găsi idei amenajare baie în open-space – dormitoarele, dar și birourile; de cele mai multe ori, un plan deschis implică o combinație între bucătărie, zona de luat masa, living și holuri:

  • bucătărie și zonă de luat masa: de cele mai multe ori în planul deschis bucătăria este combinată cu zonă de luat masa, care poate fi separată de o insulă de bucătărie – există o sumedenie de modele de bucatarie open-space care îmbină atât zona de gătit, cât și cea de luat masa;
  • zonă de luat masa/bucătărie și living: o variantă modernă și îndrăgită, fuziunea dintre living și bucătărie este favorită atunci când ne dorim iluzia de spațialitate a livingului.

Avantajele și dezavantajele planului deschis

Printre principalele avantaje ale planului deschis se numără:

  • fluidizarea traficului, în lipsa ușilor și pereților;
  • socializare și comunicare îmbunătățite;
  • o mai bună luminozitate și spațialitate;
  • spațiul deschis face ca cei mici să fie mai ușor de urmărit.

Cu toate acestea, pandemia și izolarea la domiciliu pun sub lumina reflectoarelor și dezavantajele unui open-space:

  • lipsa intimității – planul deschis este grozav pentru socializare, însă problema survine atunci când ai nevoie de liniște pentru citit sau lucrat;
  • un plan deschis este mai costisitor de încălzit, pentru că nu poți alege să încălzești doar o parte din încăpere, ci întregul spațiu.
  • răspândirea mirosurilor dacă optezi pentru combinația bucătărie deschisă cu sufrageria;
  • lipsa spațiilor de depozitare mai ales dacă pereții sunt și vitrați.

Sfârșitul planului deschis

Pandemia și izolarea la domiciliu ne-au confirmat: avem nevoie de spații individuale, în care să avem parte de intimitate, iar această tendință rămâne validă și în epoca post-covid. Faptul că am început să lucrăm și să învățăm de acasă ne-a arătat că un spațiu comun ne interzice să ne desfășurăm concomitent activitățile diferite, motiv pentru care pandemia pare că marchează sfârșitul spațiilor deschise.

Un chestionar realizat de Housing Future în America arată că 43% dintre cei interesați să își cumpere o locuință nu vor opta pentru open-space, deși este o variantă estetică și modernă; alături de confort, intimitatea devine un atribut de care vom ține cont mai mult ca niciodată în perioada care urmează. Trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu, am înțeles că un spațiu deschis nu este la fel de funcțional ca unul compartimentat, în care activitățile pe care le desfășurăm nu influențează negativ activitatea celorlalți.

O configurare îndrăgită, modernă și populară în întreaga lume, pare că asistăm la o oarecare decădere a open-space-ului în favoarea unei configurații care să ne ofere intimitate și liniște.

Cu toate acestea, epoca post-pandemică nu va influența și planul deschis în compartimentarea birourilor: open floor office rămâne cea mai îndrăgită formă de organizare la birou, permițând colaborarea eficientă și sporind productivitatea. În casele noastre însă, planul deschis ne împiedică să desfășurăm concomitent activități diferite: când lucrezi de acasă în living și cel mic vrea să se uite la desene cu sonorul la maximum, cineva va fi nevoit să facă un compromis.

>