Breaking news

Episcopul de Argeş nu a colaborat cu Securitatea

Episcopul de Argeş,  Calinic Argatu , nu a colaborat cu fosta Securitate, a decis definitiv instanţa supremă, anunţă realitatea.net.

02_calinicÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri, ca nefondat recursul declarat de CNSAS împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a constatat că episcopul Calinic Argatu nu a colaborat cu fosta Securitate.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în iunie 2009, ca neîntemeiată, acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care s-a cerut să se constate calitatea de colaborator al Securităţii a episcopului de Argeş, Calinic Argatu. Decizia a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CNSAS a sesizat Tribunalul Bucureşti pe 17 iunie 2008, pentru a constata calitatea de colaborator a episcopului de Argeş, Calinic Argatu. În acţiunea depusă în instanţă, CNSAS a făcut trimitere la mai multe note informative semnate de Calinic Argatu, potrivit cărora episcopul a dat informaţii despre preoţii şi călugării de la mai multe mânăstiri. După adoptarea noii legi de funcţionare a CNSAS, dosarul a plecat, în decembrie 2008, la Curtea de Apel Bucureşti.