Breaking news

Emilian Frâncu, primarul orașului Râmnicu Vâlcea, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare

Emilian Frâncu, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 20.000 de euro de la un om de afaceri.

emilian francu - inchisoareEmilian Frâncu va sta în următorii patru ani, după gratii. Așa a decis miercuri, Curtea de Apel Bucureşti care a admis apelul DNA, întrucât Tribunalul Bucureşti stabilise ca primarul să fie condamnat la patru ani de închisoare dar cu suspendare.

Emilian Frâncu a revenit la Primăria Râmnicu Vâlcea în 19 septembrie 2013, el declarând atunci că nu va demisiona din funcţie şi că va continua proiectele începute în oraş.

Potrivit procurorilor DNA, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme de arhitectură un proiect cu denumirea “Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea”, având ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost denunţat de administratorul firmei de arhitectură, după ce Frâncu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la sută din suma de 200.000 de euro atribuită pentru contractul de prestări de servicii. Frâncu a condiţionat semnarea actelor privind încheierea, derularea şi executarea contractului de prestări servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro.

În 25 aprilie 2013, Emilian Frâncu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la administratorul firmei de arhitectură, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruţi.

Frâncu a susţinut în faţa instanţei că banii nu îi erau destinaţi şi că ar fi încercat să obţină o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea oraşului Râmnicu Vâlcea.

Emilian Frâncu este al doilea primar al municipiului Râmnicu Vâlcea acuzat de luare de mită. În ianuarie 2010, fostul primar al oraşului, Mircia Gutău, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, tot pentru luare de mită. Fostul edil a ajuns după gratii pentru că a cerut 50.000 de euro de la patronul unei firme, pentru a-i elibera un certificat de urbanism.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, astfel că Emilian Frâncu va fi încarcerat pentru executarea pedepsei.

>