Breaking news

Emilian Eva, procurorul care l-a băgat la închisoare pe Voiculescu, cercetat de DNA

Magistratul Eva Emilian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, cel care a instrumentat dosarul penal al lui Dan Voiculescu, în urma căruia omul de afaceri a fost condamnat la zece ani de pușcărie, este anchetat de colegii de la DNA pentru că ar fi făcut comerț cu obiecte de artă ce aparțin patrimoniului cultural național. 

emilian eva - dna - mitaProcurorii DNA au demarat joi dimineață mai multe percheziții la Iași, inclusiv la domiciliul procurorului Emilian Eva.

”Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și în legătură cu protejarea patrimoniului cultural național mobil, comise în perioada 2011-2015. În cursul zilei de 25 iunie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 10 locații situate în municipiul Iași, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

CSM a dat undă verde perchezițiilor la domiciliul procurorului Emilian Eva.

În şedinţa din data de 24 iunie 2015, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, cu privire la magistratul Eva Emilian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, percheziţia domiciliară la imobilul unde locuieşte efectiv, la biroul unde îşi desfăşoară activitatea din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, corporală şi a autoturismului personal. Hotărârea Secţiei pentru procurori a C.S.M. a fost luată în baza art. 42 alin (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru procurori a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Procurorii DNA fac percheziții și în biroul lui Emilian Eva de la Parchetul Tribunalului Iaşi.

Procurorul este bănuit că făcea comerţ ilegal cu obiecte de artă, cu tablouri, deşi statul de magistrat îi interzicea acest lucru.

Emilian Eva a fost procuror DNA până la începutul anului 2014, când a renunţat la această funcție.

La sfârşitul lunii octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancţionat disciplinar de Secţia pentru procurori a CSM pentru “manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei” şi “exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.