Breaking news

Elvețienii oferă 3,25 milioane de franci elvețieni pentru iluminatul public cu leduri din Arad

Arădenii vor avea sistem public de iluminat cu leduri, pe banii elvețienilor. 3,25 de milioane de franci elvețieni alocă statul evlețian pentru ssitemul cu leduri de la Arad.

aradLocurile de joacă pentru copii, șoseaua de centură a orașului și străzi din Municipiul Arad vor beneficia de iluminat public cu led. Oraşul primeşte 3,25 milioane de franci elveţieni, finanţare prin Programul de cooperare elvețiano-român, pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

Astăzi, 28 mai, Sevil SHHAIDEH – Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Marc BRUCHEZ – consilier de afaceri în Ambasada Elveției la București, Attila GYORGY – secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice şi Levente Grigorie BOGNAR – viceprimar al Municipiului Arad, au semnat documentele pentru finanţarea proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”:


  1. Acordul de proiect, încheiat între Ambasada Elveţiei – în calitate de reprezentant al statului finanţator, MFP – în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – în calitate de Organism Intermediar pentru Aria nr. 4 a Programului;
  1. Acordul de implementare, încheiat între MFP – în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi Primăria Municipiului Arad – în calitate de beneficiar al finanţării.

Proiectul are un buget total de 3.249.469 de franci elvețieni (13.865.809,17 lei). Din această sumă, contribuţia financiară elveţiană nerambursabilă este de 2.762.049 de franci elvețieni (11.785.939,29 lei). Practic, cofinanţarea asigurată de statul elveţian acoperă 85% din costurile eligibile. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Punctele luminoase cu LED-uri vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice individuale și vor fi instalate pe coronamentul digului Mureş, de la Pod rutier la Pod Traian, în locurile de joacă din cartiere și pe şoseaua de centură a oraşului, pe str. Ovidiu, str. Tenețchi şi str. Tribun Corcheș.

Noul sistem va genera costuri de întreținere mai mici şi va contribui la îmbunătățirea mediului înconjurător. Acest sistem LED este mai economic decât unul clasic. Prin implementarea proiectului, puterea instalată medie pe punct luminos va scădea de la 173 W la 37 W.

Programul de cooperare elveţiano-român

La 7 decembrie 2009 Parlamentul elveţian a aprobat contribuţia financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioadă de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) şi o perioadă de plată de până la 10 ani (plăți 2009-2019), începând cu data aprobării contribuţiei de către Parlamentul elveţian.

MDRAP are, în cadrul Programului, rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 “Îmbunătăţirea mediului înconjurător”. Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elvețieni. Unitatea Naţională de Coordonare a programului, care asigură, din partea României, managementul contribuţiei elveţiene, este Ministerul Finanţelor Publice.

În cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului, până în luna decembrie 2014, partea elveţiană a aprobat finanţarea pentru:

  • 4 oraşe: Arad (2 proiecte: termoficare şi iluminat), Braşov (2 proiecte: termoficare şi reabilitare clădiri), Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat şi reabilitare clădiri) şi Suceava (2 proiecte: iluminat şi vehicule electrice pentru parcul auto al primăriei).
  • Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum şi de securitate);
  • Proiectul „Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România”;
  • Proiectul „Fondul destinat acţiunilor pentru energie sustenabilă”.