Breaking news

Eliminarea subvențiilor la încălzire dă undă verde la debranşări

Eliminarea subvenţiilor la încălzire la nivel central a determinat o creştere cu peste 200% a debranşărilor în anumite judeţe ale ţării în 2011, comparativ cu 2010.

Conform calculelor companiei Ariston Thermo România, cea mai mare creştere a numărului de debranşări a fost înregistrată în judeţul Galaţi, de 220%, urmat de Timiş (195%), Neamţ (150%), Argeş (142%), Călăraşi (133%) şi Constanţa (100%).

În ceea ce priveşte numărul de debranşări, cele mai multe au fost realizate în 2011 în judeţul Timiş, unde circa 8.000 de proprietari de apartamente au renunţat la sistemul centralizat de încălzire.

Un alt judeţ care se află în top în ceea ce priveşte numărul de apartamente debranşate în 2011 este Argeş (peste 7.700 de apartamente), urmat de Braşov şi Iaşi (cca. 7.000 de apartamente).

Estimările Ariston Thermo România mai arată că în ultimii 10 ani sistemul centralizat de termoficare a pierdut peste 1 milion de abonaţi. Astfel, dacă în 2002 acesta deservea 2,5 milioane de apartamente, în acest moment are doar 1,47 de milioane de beneficiari. De asemenea, potrivit calculelor companiei, numărul apartamentelor ce sunt dotate cu centrale termice l-a depăşit pe cel al apartamentelor branşate, ajungând la peste 1,55 milioane.

În ceea ce priveşte evoluţia debranşărilor în 2012, reprezentanţii Ariston Thermo România mizează pe o evoluţie organică, mai ales în condiţiile în care românii s-au lovit iarna trecută de o creştere a valorii facturilor la încălzire cu 20 – 35%.

Pentru a nu îndura încă o iarnă cu facturi mărite, românii ar trebui să ia din timp decizia de debranşare deoarece procesul este unul anevoios şi diferit de la oraş la oraş. De asemenea, debranşările se pot face doar pe o perioadă limitată de timp, perioadă în care instalaţiile sunt golite de apă.

Prin debranşare, românii au şansa de a alege ceea ce este mai potrivit pentru ei din punct de vedere al raportului dintre calitate, confort şi preţ.

În Bucureşti, spre exemplu, principalii paşi pentru debranșare sunt:

  • Obținerea acordului Asociației de Proprietari precum și a vecinilor
  • Acordurile se depun împreună cu cererea de debranșare la RADET
  • RADET comunică actele necesare pentru dosarul de debranșare în termen de 30 de zile
  • Întocmirea dosarului de debranșare de către o firmă abilitată şi agreată de către RADET
  • Aprobarea RADET pentru debranșare după analiza dosarului. Aceasta poate fi acordată în termen de 30 de zile
  • Depunerea dosarului avizat de către RADET și Asociația de Proprietari la Secția de Distribuție a sectorului și întocmirea devizului de plată
  • Depunerea chitanței la secția de termoficare și debranșarea efectivă în termen de 45 zile