Breaking news

Elicopterele SMURD și-au reluat zborul după zece zile de interdicție

Elicopterele SMURD au primit undă verde să zboare din nou și să salveze vieți. Decizia vine fix în prima zi de Crăciun, la zece zile de la tragedia aviatică de la Constanța, soldată cu moartea a patru persoane aflate în elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol. 

elicopter smurdMinistrul Gabriel Oprea a aprobat reluarea zborurilor elicopterelor SMURD, după ce reprezentanții fabricanților Airbus Helicopters Germania și Turbomeca Franța, au verificat aparatele de zbor și au dat asigurări că sunt apte de zbor.

”Începând cu data de 25.12.2014, s-a reluat activitatea de salvare aeriană cu elicopterele SMURD pe 6 puncte de operare aeromedicală din București, Târgu-Mureș, Iași, Galați, Craiova și Arad, excepție făcând punctul din Constanța. După finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol și în zbor a celor 9 aeronave EC 135, de tipul celui implicat în accidentul aviatic din data de 15 decembrie a.c., conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General de Aviație al MAI l-au informat pe viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, care a aprobat această decizie de reluare a zborurilor. Ca urmare a activităților de investigații preliminare ale accidentului aviatic produs în data de 15.12.2014 efectuate de reprezentanții fabricanților Airbus Helicopters Germania și Turbomeca Franța, a rezultat că nu există indicii care să suspecteze vreo cauză tehnică generatoare sau contributoare la producerea accidentului și din punct de vedere tehnic nu există motive pentru oprirea elicopterelor EC-135 la sol”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului de Interne, remis exclusivNEWS.ro.

Coincidență sau nu, prima misiune de zbor, după pauza de zece zile, s-a realizat tot în județul Constanța pentru a aduce la spitalul Marie Curie din București o fetiță de 1 an și 3 luni cu insuficiență renală cronică.

Din data de 15 decembrie, în conformitate cu procedurile interne, ca măsură de siguranță, 9 elicoptere SMURD de tipul celui implicat în accidentul de pe lacul Siutghiol, au fost oprite de la zbor.

În această perioadă, misiunile aeromedicale de tip SMURD au fost asigurate, în limita posibilităților, de celelalte aeronave aparținând Inspectoratului General de Aviație al MAI, precum și de alte capabilități asigurate de către Ministerul Apărării Naționale.

Pe 15 decembrie, un elicopter SMURD care adusese o femeie de 80 de ani, cu pneumonie severă, la Spitalul Județean din Constanța, s-a prăbuşit luni, în jurul orei 16.10, în lacul Siutghiol din Constanţa.

Aparatul de zbor s-a prăbușit în lac în timp ce se îndrepta spre Mihail Kogălniceanu. La bordul elicopterului se aflau medicul Laura Vizireanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, pilotul elicopterului, Petre Cătuneanu și asistenta medicală Gabriela Camelia Harton.

echipaj smurd

>