Breaking news

Elena Udrea a primit o lovitură cruntă. Cea mai bună prietenă a turnat-o la judecător

Ana Maria Topoliceanu, cea mai bună prietenă a Elenei Udrea a spus judecătorilor că toți banii din șpăgi ajungeau la Udrea și că ea personal îi ducea banii. Gheorghe Nastasia a spus judecătorilor cum i-a dus geanta cu 900,000 de euro în birou, Elenei Udrea.

elena udrea - dna - baniVești catastrofale pentru Elena Udrea. Foștii ei colaboratori de la Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu cea mai bună prietenă a ei, au turnat-o la judecătorii Înaltei Curți, în primul termen al dosarului ”Gala Bute”.

După ce judecătorii au citit rechizitoriul din dosarul „Gala Bute” şi le-au adus la cunoştinţă inculpaţilor drepturile procesuale, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă au recunoscut în totalitate faptele de care sunt acuzaţi şi au spus instanței că vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, putând beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

În schimb, Elena Udrea, Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul ministru Ion Ariton au spus instanței că vor să fie judecaţi în procedură normală.

Nu am cum să merg pe proces simplificat. În acest caz, despre care de azi pot să vorbesc liniştită, este vorba de trei foşti colaboratori ajunşi în situaţia în care au fost prinşi că au luat bani şi au sfârşit, mai repede sau mai greu, răspunzând că au luat. În felul acesta, oricine este prins că greşeşte sau că ia o şpagă, dar spune că i-a dat şefului, are avantajul să rămână în libertate şi beneficiază de reduceri de pedeapsă conform Codului penal. Deci eu nu am cum să merg pe proces simplificat„, a spus Elena Udrea, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul ministru al Dezvoltării a mai spus că foştii săi colaboratori pot face cum consideră de cuviinţă, dar ea se va opune procedurii simplificate în cazul acestora, pentru că trebuie să stea alături de ea în proces, pentru a se proba adevărul spuselor lor: Eu am fost 72 de zile în arest pentru că nişte oameni prinşi că au luat bani au spus: «Domne, am luat, dar am luat pentru Elena Udrea». Cred că trebuie să stea în proces pentru a demonstra cum mi-au dat ei mie bani.

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la MDRT, a fost primul audiat de instanță. Acesta a spus că recunoaşte acuzaţiile şi merge pe varianta unei declaraţii complete, privind cele trei infracţiuni de complicitate la dare de mită de care este acuzat de procurori.

El a precizat că omul de afaceri Adrian Gărdean părea că ştia reţeta comisionului de 10% aplicabilă ministerelor din România şi, în particular, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, sub toate denumirile şi sub toţi miniştrii.

„Momentan sunt dădaca. Am marketingul, iar companiile nu angajează (…) Am menţinut declaraţia din 2 februarie şi tot ce am făcut a fost să o completez, pentru că sunt cinci ani între faptă şi momentul anchetei”, a arătat Lungu, la începutul declaraţiei sale.

Acesta a spus că în 2009, când a fost la Elena Udrea să îi spună de omul de afaceri Adrian Gărdean, aceasta i-a spus să o lase în pace pentru că Gărdean este „omul lui Tăriceanu”.

În 2009, când am fost la Udrea să îi povestesc faptul că Gărdeanu nu şi-a încasat banii pentru lucrările efectuate, Udrea mi-a spus: «Lasă-mă în pace, acesta este omul lui Tăriceanu». A formulat o frază prin care mi-a dat de înţeles că nu are rost să îi pomenesc de Gărdean. De aceea am mers mai departe la Nastasia„, a mai spus Lungu.

Acesta a precizat că, în ce priveşte cele trei fapte, a dat în faţa anchetatorilor o singură declaraţie, completată.

„Cum am arătat şi în timpul confruntărilor cu Nastasia şi Udrea, am vrut să scap de o umbră din trecut. Am crezut că fac un bine, dar am făcut o mare prostie. Pe Gărdean (omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează Termogaz Company SA, n.r.) – eram şeful Direcţiei de comunicare din Ministerul Turismului, el voia să ştie cum rezolvă o problemă a conturilor blocate la Termogaz Company – l-am ajutat pe baza unei poveşti emoţionante. El spunea că dacă se închide compania… Se întâmpla în anii 2009, iar în 2010 i-am pus în legatură, la o întâlnire, pe Gărdean cu Nastasia. I-am spus lui Nastasia că Gărdean are plăţile blocate. La întâlnirea celor doi, eram în birou, dar nu am acordat atenţie celor discutate. Rezultatul discuţiei a fost că s-au transferat banii prin firma mea. Trebuia aşa pentru că o parte din banii primiţi de societatea lui Gărdean trebuia întoarsă către Ministerul Turismului”, a mai declarat Ștefan Lungu.

Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a declarat vineri, la ICCJ, în dosarul „Gala Bute”, că în septembrie 2011 i-a dus Elenei Udrea în birou o geantă şi i-a spus că sunt 900.000 de euro de la omul de afaceri Adrian Gărdean.

„M-am întâlnit cu Gărdean şi Udrea la pensiunea din Buşteni. A fost o discuţie scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că este nevoie să facă nişte sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea, la pensiunea mea din Buşteni. La discuţie am fost doar noi trei. I-a spus pur şi simplu. Urma să se desfăşoare Gala Bute, şi cred că pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuţie generală despre sponsorizări. Gărdean a spus că o să facă şi nu s-a mai discutat nimic. Într-una dintre discuţiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută, reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanţate de minister. Acest comision era în realitate o mită şi nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean şi că va aduce această sumă. (…) Nu cunosc ca finanţarea unităţilor adninistrativ-teritoriale să fie condiţionată de acordarea de astfel de comisioane. Eu, lui Gărdean, nu i-am spus ce procent să dea pentru că el mi-a lăsat de înțeles că știe ce trebuie să facă. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geantă cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o și mi-a spus că urmează să mai facă contracte. A venit la biroul meu din sediu și mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta și nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus ca sunt 900.000 euro în geantă. În ziua respectivă am remis geanta doamnei Udrea. Gărdean a stat în biroul meu circa zece minute. Am fost în cabinetul dumneaei… nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singură în birou. (…) Am lăsat geanta acolo și i-am spus că sunt de la Gărdean și i-am spus și că acesta a spus că restul banilor vor fi dați de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacție. Nu am rămas în biroul doamnei”, a declarat Gheorghe Nastasia la Înalta Curte.

Ana Maria Topoliceanu, cea mai bună prietenă a Elenei Udrea a făcut declarații bombă în fața instanței. Ea a recunoscut ca a primit bani si ca toata suma A AJUNS LA ELENA UDREA.

„Toti banii primiti prin Breazu au ajuns la Elena Udrea. Este vorba despre suma de bani mentionata de Breazu, primita prin intermediul firmei sale. Pot preciza ca, personal, in doua randuri i-am dat cam pana la 10.000 de euro in numerar. I-am spus ca sunt de la Lungu. Se discuta despre fiecare firma in parte. Se zicea: asta e firma de care mi-a zis Lungu”, a declarat Topoliceanu.

Potrivit DNA, între 2010 şi 2011, Elena Udrea şi fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiţi lui Tudor Breazu. Plăţile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut şi primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.