Breaking news

Elena Rădescu, anchetată de Inspecţia Judiciară: “A adoptat o conduită contrară demnității și prestigiului funcției!”

Inspecţia Judiciară a demarat anchetă disciplinară pe numele inspectoarei Elena Rădescu după ce aceasta a afirmat că a fost nevoită să se deplaseze cu maşina de serviciu a şefei DNA, pentru că la Inspecţie nu exista niciun autovehicul disponibil deoarece „erau la coafor”.

La cinci luni de la declanşarea acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară anunţă că Elena Rădescu a încălcat mai multe articole din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

“În cursul acestei zile, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de inspectorul judiciar Elena Rădescu, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a)[1] şi lit. m)[2] teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. În ceea ce priveşte abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a), s-a reţinut că inspectorul judiciar cercetat disciplinar a adoptat o conduită contrară demnității și prestigiului funcției pe care o exercită prin afirmaţiile nereale, făcute într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) teza a II-a, s-a reţinut că, în calitate de coordonator al echipei de inspectori judiciari care urma să efectueze un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorul a încălcat procedura regulamentară prin aceea că a discutat cu procurorul-şef al respectivei unităţi de parchet condiţiile de efectuare a controlului fără ca, în prealabil, să consulte membrii echipei de control şi solicite comunicarea datelor şi informaţiilor necesare în raport de obiectivele controlului, prin adresă avizată de directorul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori, şi să înştiinţeze conducerea Inspecţiei Judiciare. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză” se arată în comunicatul oficial al Inspecţiei Judiciare remis exclusivNEWS.ro.

Elena Rădescu a declarat la Antena 3 că nu a putut folosi maşinile instituţiei în care lucra pentru pentru că „erau la coafor”.

„La ora 15.00, pentru că acesta a fost singurul control care s-a efectuat într-un termen foarte scurt de la data dispunerii. Adică, s-a dispus controlul pe 3 şi pe 17 trebuia să înceapă. De obicei, pentru asemenea controale se acordă un termen de cel puţin o lună de zile. Aici s-au acordat două săptămâni. Când s-a emis ordinul am anunţat că trebuie să comunicăm ordinul cu obiectivele de control, pentru că nu aveau timpul material să pregătească documentele. Şi atunci, la ora aceea, 14.00, 15.00, nu mai era nicio maşină de la Inspecţie. Am sunat: Doamnă, s-a emis ordinul. Şi atunci dumneaei a spus: Vă trimit o maşină să aduceţi ordinul, să văd şi eu ce pregătesc. (…) Nu am avut nicio maşină, că maşinile noastre mergeau la coafor şi nu mai ştiu unde”, a spus inspectoarea, la Antena 3 pe 18 octombrie 2017.

>