Breaking news

Eduard Hellvig, propus șef la SRI, de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a propus joi seară, pe Eduard Hellvig, europarlamentar PNL, în funcția de director al Serviciului Român de Informații.

klaus iohannis - eduard hellvig - sriLa trei săptămâni de la demisia lui George Maior din funcția de șef al SRI, Klaus Iohannis îl propune în locul acestuia pe Eduard Hellvig.

”După cum ştiţi, ambele servicii secrete au rămas în ultima perioadă fără directori, atât SRI, cât şi SIE, din motive diferite. În ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa politică şi în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că în această perioadă este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo. Astfel, am decis să fac o nominalizare pentru poziţia de director al SRI. În această seară am semnat scrisoarea către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi l-am propus pe domnul Eduard-Raul Hellvig pentru poziţia de director al SRI. În cursul zilei de astăzi, am avut întâlniri cu liderii partidelor politice parlamentare şi le-am adus la cunoştinţă această intenţie pe care o am. De asemenea, am vorbit cu cei doi preşedinţi, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Probabil, în cursul săptămânii viitoare, Parlamentul va lua în dezbatere această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis, în conferința de presă susținută joi seară la Cotroceni.

Întrebat de jurnaliști, ce îl recomandă pe domnul Hellvig pentru această funcţie, Iohannis a răspuns: Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun pentru funcţia de director la SRI am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea necesară, care are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care este o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Pe de altă parte, am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare, unui parcurs de europenizare şi pentru SRI. SRI a câştigat foarte mult ca şi imagine publică în ultimii ani, a avut rezultate notabile şi s-au făcut progrese semnificative. Toate acestea trebuie să fie duse mai departe de cel care va fi director SRI şi am convingerea că domnul Hellvig va face aceste lucruri.

După care, Iohannis a spus că în curând va anunța și propunerea pentru șefia SIE: Nu am dorit să fac nominalizările împreună, astfel că acum vorbim doar de o nominalizare la SRI, urmând ca în perioada următoare să fac o nominalizare, la momentul potrivit, şi pentru Serviciul de Informaţii Externe.