Breaking news

Economia României se prăbuşeşte din cauza coronavirusului. Ratingul de țară al României, evaluat la negativ

Coronavirusul pune pe butuci economia României, din cauza lipsei măsurilor economice pe care trebuia să le ia Guvernul Orban.

Agenția de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală și a revizuit perspectiva de țară de la stabilă la negativă, pe fondul influentelor răspândirii virusului COVID – 19 asupra finanțelor publice în perioada următoare.

În evaluarea realizată, agenția de rating recunoaște atât eforturile de consolidare fiscală ale actualului govern, cât și măsurile întreprinse pentru a răspunde crizei sanitare și socio-economice declanșate de virusul SARS-CoV-2. De asemenea, agenția a apreciat că se impune revizuirea perspectivei de țară din cauza managementului fiscal deficitar din anii trecuți.

“În perioada următoare Ministerului Finanțelor Publice se va concentra pe implementarea măsurilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si pe măsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economică a României”, precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării unei consolidării fiscal-bugetare după criza declanșată de COVID-19, precum și îmbunătățirea susținută a nivelului datoriei externe.

>