Echipajul masculin de sanie dublu al României, retras de la Olimpiada de la Soci

Echipajul masculin de sanie dublu al României, format din Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu, a fost retras din competiția olimpică, după ce la prima manşă de pregătiri s-a răsturnat şi sania a fost avariată.

Radu Şovăială si Alexandru TeodorescuFederaţia Română de Bob şi Sanie (FRBS) a anunţat, miercuri, că echipajul Radu Şovăială / Alexandru Teodorescu a fost retras din proba de dublu sanie de la JO pentru că a făcut aceeaşi greşeală de două ori, juriul oprind participarea din motive de securitate.

În prima manşă a antrenamentului oficial care precede concursul, echipajul nostru s-a răsturnat, proba de dublu este o probă dificilă cu un grad mare de risc, în care răsturnările sunt frecvente la cea mai mică greşeală de pilotaj, în condiţiile în care vitezele sunt foarte mari.Impactul răsturnării a fost atât de mare încât sania sportivilor s-a rupt nemaiputând fi folosită. Din fericire Alexandru Teodorescu şi Radu Şovăială nu au avut de suferit în urma acestui accident, dar juriul a decis ca cei doi să nu mai continue concursul. Urmare a insistenţei antrenorilor juriul le-a acordat două manşe de antrenament cu sanie de rezervă, sanie care aparţine lotului şi nicidecum o sanie de împrumut de la altă naţiune aşa cum s-a speculat, sanie pe care cei doi sportivi s-au mai dat şi o cunoşteau. În prima manşă din cele două acordate de juriu, echipajul nostru a făcut aceeaşi greşeală de pilotaj în aceeaşi zonă în care s-a răsturnat în prima coborâre, ceea ce a evidenţiat riscul de accidentare şi a determinat juriul să hotărască retragerea echipajului din motive de securitate. În concluzie nu s-a pus nicidecum problema că cei doi sportivi nu pot continua concursul pentru că nu ar avea altă sanie aşa cum s-a speculat. Este vorba pur şi simplu de un accident, o întâmplare nefericită care se poate se poate întâmpla şi la sportivi foarte experimentaţi, un exemplu recent fiind, răsturnarea campioanei mondiale şi a echipajului de dublu al Canadei, echipajul în concursul pe echipe din Cupa Mondială de la Winterberg, acolo unde Şovăială Radu/Teodorescu Alexandru s-au clasat pe un excelent loc VI“, explică FRBS în comunicatul semnat de secretarul general Florian Ţicu.

Oficialul afirmă că incidentul de la Jocuri Olimpice de iarnă de la Vancouver, în care şi-a pierdut viaţa sportivul georgian Nodar Kumaritashvili, a înăsprit măsurile de siguranţă impuse de federaţia internaţională de specialitate.

COSR precizează faptul că:În timpul primei manşe de pregătiri din preziua competiţiei olimpice, echipajul masculin al României de sanie dublu, format din Radu Nicolae Şovaială – pilot şi Alexandru Teodorescu – copilot, s-a răsturnat înainte de a încheia cursa, iar sania a fost avariată. În ciuda faptului că reprezentantii noştri s-au prezentat cu sania de rezervă, directorul competiţiei nu a permis înscrierea echipajului României în întrecerea olimpică programată miercuri. Oficialii au invocat noile măsuri de siguranţă impuse după Jocurile Olimpice de la Vancouver, din 2010, când, de asemenea înainte de finalul primei curse de acomodare cu pista, georgianul Nodar Kumaritashvili, în vârstă de 21 de ani, a zburat în afara spaţiului de competiţie, accidentul soldându-se cu moartea sportivului. Echipajul Şovăială – Teodorescu a fost cooptat în Echipa Olimpica a Romaniei în locul tandemului Paul Ifrim – pilot şi Andrei Anghel – copilot, obligat să se retragă din cauza accidentării pilotului.

Federaţia Internaţională a introdus o regulă care dă dreptul juriului de a opri participarea la antrenamente sau competiţie din motive de securitate, dacă constată că este pusă în pericol integritatea sau viaţa sportivului.

Cei doi sportivi vor fi în continuare susţinuţi de FRSB.

Nu avem nimic de reproşat sportivilor noştri care au avut o comportare exemplară, în Cupa Mondială şi în lupta pentru calificare, îi felicităm pentru această calificare şi pentru curajul lor. Este un mare risc să schimbi sania în timpul competiţiei, nici un sportiv nu face asta pentru că în momentul în care schimbi sania sportivul are nevoie de multe coborâri de antrenament pentru a se acomoda cu ea. Noi în continuare le acordăm celor doi sportivi toată încrederea pentru că sunt tineri au un bun potenţial pentru performanţă şi au în faţă cel puţin două ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă“, adaugă federaţia.

Absenţa din concursul de miercuri privează România şi de o prezenţă în proba de ştafetă, programată joi.

>