Breaking news

Ecaterina Andronescu a modificat pe șest legea educației în favoarea rectorilor

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență aprobată în ultima ședință a Guvernlui Ponta 1, Ecaterina Andronescu a eliminat incompatibilitățile din legea educației naționale.

Înainte de a pleca de la șefia ministerului, Ecaterina Andronescu le-a făcut un cadou nesperat rectorilor din toată țara: nu mai sunt incompatibili cu funcțiile de parlamentari sau cu pensionarea.

Rectorii pot deţine funcţii de conducere în partidele politice, iar cei care ajung la vârsta de pensionare îşi vor putea păstra şi funcţia din universităţi.

Profesorii universitari vor putea să ocupe funcţii de conducere în toate universităţile, fie de stat, particulare sau confesionale, chiar dacă au ajuns la vârsta pensionării sau sunt pensionari.

Profesorii universitari pot să coordoneze la doctorat oricâţi studenţi aprobă senatul universităţii şi nu maximum 8, cum era în LEN, mai prevede ordonanţa de urgenţă.

Actul normativ a fost trecut de Andronescu prin Guvern fără nicio consultare publică prealabilă, aşa cum prevede legea, nefiind publicată pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei.

Dispare Atestatul de Abilitare dintre condiţiile pentru ocuparea funcţiei de profesor universitar, iar termenul de ”abilitare” devine: ”certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat”, fiind eliminată condiţia referitoare la ”ocuparea funcţiei didactice şi de cercetare de profesor universitar”

În preuniversitar, profesorii cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor pot fi menţinuţi, cu aprobarea anuală a consiliului de administraţie, ca titulari în funcţia didactică până la trei ani peste vârsta de pensionare, la cerere

Un profesor titular din preuniversitar va putea să depăşească norma didactică minimă

Se modifică din temelii regulile de organizare şi de alegere a conducerii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), instituţia care acreditează universităţile şi care realizează clasificarea facultăţilor

Ordonanța de urgență reglementează și eşalonarea plăţii sumelor restante câştigate de profesori prin hotărâri judecătoreşti cât și ”privatizarea” institutelor de cercetare, care vor putea trece în subordinea universităţilor.

Modificarea legii survine după ce Ecaterina Andronescu a fost declarată de ANI, că  a fost incompatibilă în perioada când a fost şi rector al Universităţii Politehnică din Bucureşti şi senator PSD, dar şi vicepreşedinte al partidului.

Ecaterina Andronescu a contestat decizia, iar Curtea de Apel Bucureşti i-a dat respins iniţial cererea de suspendare a deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), decizie atacată cu recurs de oficial.

>