Breaking news

EBA şi alţi 17 europarlamentari români au votat o rezoluţie pro Kosovo

18 europarlamentari români printre care şi EBA, au votat o decizie pro independenţa Kosovo.

Săptămâna trecută, 18 din cei 33 de europarlamentari români, au dat un vot pro rezoluţiei care îndeamnă cele cinci state membre ale Uniunii care nu recunosc Kosovo, inclusiv România, să o facă.

Printrei cei 17 eurodeputaţi români care au votat rezoluţia se numără şi fiica Preşedintelui României, Elena Băsescu.

EBA şi-a motivat votul prin faptul că a fost vorba de o eroare tehnică.

Consola de vot a rămas blocată de la un vot anterior. Ar fi fost imposibil să greşesc tocmai eu votul. Vă rog frumos să mă credeţi, n-aş fi greşit chiar la votul cu Kosovo„, a declarat Elena Băsescu.

Traian Băsescu declara cu privire la declararea independenţei  Kosovo ca fiind un un act pe care România îl consideră „ilegal”.

Dacă EBA susţine că a fost vorba despre o eroare, alţi 17 eurodeputaţi români au susţinut în cunoştinţă de cauză o rezoluţie care recomandă României să îşi schimbe politica externă cu referire la Kosovo.

Deşi rezoluţia votată nu cere în termeni categorici celor cinci state să-şi schimbe politica faţă de Kosovo, totuşi aceasta vine în contradicţie cu politica externă a României.

La nivel de Parlament European, rezoluţia B7-0187/2012, care se referă la procesul de integrare europeană a Kosovo, a trecut cu 375 de voturi pentru, 97 împotrivă şi 76 de abţineri.

Documentul este doar unul dintre paşii pe care Priştina trebuie să îi parcurgă până să ajungă să semneze cu UE un Acord de Stabilizare şi Asociere, o etapă către aderarea la spaţiul comunitar. Doar unul din cele 57 de puncte ale rezoluţiei, atinge problema recunoaşterii independenţei Kosovo.

Cele cinci ţări din Uniunea Europeană care nu recunosc independenţa provinciei Kosovo sunt România, Spania, Grecia, Slovacia şi Cipru.

În textul rezoluţiei votată şi de eurodeputaţii români se precizează că: Prin urmare, Parlamentul European „ar saluta recunoaşterea acestei declaraţii de către celelalte 5 state membre ale UE; ar saluta, de asemenea, participarea mai activă a acestor state la procesul de mediere între Serbia şi Kosovo„.