Breaking news

E oficial. România cheltuie suma colosală de 10 milioane de euro ca să numere urşii

România va cheltui peste 10 milioane de euro ca să numere urşii din păduri. Proiectul a fost lansat azi, oficial, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În timp ce milioane de români trăiesc în sărăcie şi abia au ce mânca, prioritatea Guvernului Cîţu e să risipească peste 10 milioane de euro ca să afle câţi urşi avem în ţară.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a participat astăzi, la Băile Tușnad,  la conferința de lansare a proiectului „Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

„Estimarea populației de urs brun din România a intrat în stop cadru din 2016. Nimeni nu a mai monitorizat evoluția acestei specii, care astăzi provoacă spaima în multe comunități din țară. Datoria ministerului este dublă: pe de-o parte, să conserve această specie, iar pe de altă parte, să protejeze populația. Orice politică trebuie bazată pe cifre: e nevoie să știm cât mai precis câți urși trăiesc astăzi în România. Datele din 2016 vorbesc despre o populație de urs brun între 6000 și 7000 de exemplare. Însă, privind la evoluția situației din județele care astăzi înregistrează atacuri ale acestei specii și care au crescut de la 8 la peste 13, estimăm că populația de urs din țară este mult mai mare decât ultimele estimări pe care le avem. De aceea, acest proiect este extrem de important, el vine cu cea mai bună soluție la nivel mondial, dar și cu finanțare pentru această soluție. Pe lângă estimarea populației de urs, contractul de finanțare permite implementarea primelor măsuri serioase de intervenție: vor fi cumpărate garduri electrice și va fi construit un complex de îngrijire a urșilor care sunt răniți sau au nevoie de îngrijiri. Cu siguranță, este un prim pas important în managementul acestei specii, care va avea succes doar dacă se bazează pe știință. Dacă acest management cinegetic va fi unul profesional, România va avea un fond cinegetic valoros”, a precizat ministrul Barna.

Proiectul „Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România” are o valoare totală de 53.598.950,71 lei și are ca obiectiv principal estimarea genetică a populației de urs brun din Carpații României.

Prelevarea probelor genetice va fi realizată cu sprijinul a peste 400 de specialiști din cadrul Romsilva, cu ajutorul câinilor specializați în depistarea excrementelor de urs, dar și al gestionarilor fondurilor cinegetice. Echipele care vor culege datele din teren vor transmite probele către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, unde vor fi analizate în laborator și interpretate. De asemenea, proiectul prevede achiziționarea și instalarea de sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor și a bunurilor populației, a stânelor, respectiv 1.140 de garduri electrice de diverse tipuri, de diverse tehnologii și montarea camerelor de supraveghere pentru a urmări eficiența fiecărui tip de gard electric.

>