Breaking news

După refuzul lui Băsescu, premierul Ponta a spus că: Nu mai avem acord cu FMI

Premierul Victor Ponta a anunțat luni seară, la o jumătate de oră după ce Băsescu a refuzat semnarea memorandumului cu FMI, că în acest moment România nu mai are acord cu Fondul.

ponta - basescu - bugetDin cauza accizei de 7 eurocenți introdusă pe litrul de carburanți, Băsescu a anunțat luni seară că n semnează memorandumul cu FMI.

Nu aprob memorandumul cu FMI, pentru că pe pagina a 3-a este făcută mențiunea, la obligațiile pe care și le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanți, cu 7 eurocenți. Nu îmi voi asuma această măsură pe care o consider anti economică și împotriva șansei de relansare a economiei”, a declarat Băsescu.

Președintele a precizat că în realitate taxa de 7 eurocenți va fi la pompă de 12 eurocenți pentru că se aplică TVA și inflația. Precizând că renegocierea memorandumului cu FMI, nu creează probleme economice României.

La o jumătate de oră de la acest anunț, Ponta a declarat pentru Mediafax că: Nu mai avem practic acord cu FMI şi CE.

Drept urmare, discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui României.

Încerc să iau lucrurile cu multă atenţie şi maturitate pe care mi-aş fi dorit să o dovedească şi preşedintele, dar nu este cazul. Neavând în acest moment memorandumul aprobat şi de preşedinte, practic, relaţia noastră cu instituţiile internaţionale este suspendată. Nu avem un efect direct, apropo de acordul cu FMI-ul, pentru că noi nu luăm bani de la FMI, ci doar plătim bani împrumutaţi tocmai de preşedintele Traian Băsescu. Dacă cineva a uitat…domnia sa a împrumutat 20 de miliarde de dolari pe care îi plătim cu toţii acum, iar atunci nu mai era aşa anti-FMI (…). Pentru relaţia cu FMI-ul, dincolo de o pierdere de credibilitate, nu este o problemă directă, dar poate apărea o problemă directă în relaţia noastră cu Comisia Europeană. De la 1 ianuarie nu puteam să acordăm pensiile mărite, nu putem să creştem salariul minim, nu putem să plătim subvenţiile la agricultură, nu putem lua o mulţime de măsuri care sunt trecute în proiectul de buget. Fiecare român va resimţi efectul unei măsuri lipsite de discernământ din partea preşedintelui, a spus Victor Ponta, luni seară, la Antena 3.