Breaking news

După protest, angajații Institutului Cantacuzino primesc banii cu țârâita

După două zile de proteste, angajații Institutului Cantacuzino au început să primească salariile restante, în tranșe, dar și promisiuni că…până vineri își vor primi toți banii.

institutul cantacuzinoÎn România lucrurile se „rezolvă” doar prin proteste. A fost nevoie ca angajații Institutului Cantacuzino să iasă în curtea instituției și să protesteze pentru ca directorul unității să înceapă să facă plata salariilor restante de două luni de zile.

Situația a fost ”deblocată” temporar, după discuţiile purtate de sindicat, conducerea spitalului şi Ministerul Sănătăţii. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății spune că directorul institutului ar trebui să fie demis.

„Am participat cu ministrul Bănicioiu, cu reprezentanţii Cantacuzino la o întrevedere, amgăsit soluţii de plată a salariilor şi domnul manager a promis plata salariilor. Este un management defectuos şi susţin că ar trebui să plece. Dânsul invocă argumente, are o abilitate de a invoca argumente. Dânşii au o situaţie deosebită. Au conturile blocate, este imposibil transferul banilor din trezorerii. Eu îl aştept, vineri este comisie interministerială, aşteptăm câteva soluţii punctuale pentru continuarea activităţii. Noi căutăm soluţii, le-amgăsit, dar le vom comunica vineri. Institutul Cantacuzino este donaţie din parte domnului Cnatacuzino către statul român, nu se pune problema instrăinării lui, este posibil să avem şi alte vaccinuri şi alte produse”, a spus Alin Tucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Institutul Cantacuzino are conturile blocate, întrucât nu au plătit produsele cumpărate de la Avicola în 2013. În timp ce angajații spun că la institut nu se mai produce nimic, directorul institutului, Radu Iordăchel spune că institutul funcţionează. El dă asigurări că se vor găsi soluţii, chiar cu ajutorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Institutul funcţionează. În acest moment suntem în situaţia de a centraliza. Acum lucrăm la ele, vineri le vom prezenta, Veniturile, în momentul ăsta, nu acoperă datoriile. Datoriile sunt sume care s-au acumulat în timp. Ne propunem şi deschiderea altor activităţi pe care le vom discuta şi prezenta Ministerului Sănătăţii şi interministerial. Pentru vaccinuri, planulvizează să rezolve ce este de rezolvat pe linia de fabricaţie, ca în anul viitor să meargă linia de fabricaţie. Mai sunt elemente de pus la punct. Vom avea sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Se putea produce vaccin antigripal, dar a apărut o întârziere din cauzaevenimentelor de anul trecut. Ca timp, era imposibil ca Institutul să producă vacccinul la timp, ca în octombrie-noiembrie să fie scos pe piaţă”, a spus Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzino.

Institutul Cantacuzino are 520 de angajaţi. Aceștia cer demiterea directorului general și cer ministerului să numească alt manager.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a spus că, de două săptămâni, a fost organizată o comisie interministerială, care analizează situaţia de la Institutul Cantacuzino.

Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014-2015, din cauza neregulilor la linia de producție.

La finele lui 2013, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunțat că vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme.