Breaking news

După ce criterii alegem draperiile și perdelele în locuință?!

Perdelele şi draperiile au un important rol decorativ în amenajarea fiecărei locuințe. De aceea, în momentul în care mergem să le cumpărăm trebuie să ținem cont de câteva criterii esențiale.

draperii si perdeleDesignerii specializați în amenajări interioare spun că perdeaua „îmbracă“ orice casă şi îi conferă acesteia mai multă intimitate şi căldură.  Dacă le alegem cu gust, cu stil, putem transforma o încăpere banală, simplă într-una originală, de vis.

Perdelele sunt elemente de design care pot schimbă radical o camera. Acestea se aleg după nişte reguli clare, în funcţie de tapiţerie şi de covor.

Culoarea şi materialul perdelelor trebuie alese astfel încât să permită luminii naturale să pătrundă în încăpere. Cu cât sunt mai fluide şi mai transparente, cu atât camera va deveni mai caldă. Mărimea perdelelor este, de asemenea, deosebit de importantă: dacă sunt lungi, acestea înalță camera şi peretele pe care sunt aşezate, iar cele scurte lărgesc spaţiul.

Este foarte important ca, indiferent de destinaţia camerei, perdelele să nu încarce ci să dea senzaţia de încăpere aerisită.

Alegerea perdelelor în funcţie de destinaţia încăperii

În dormitor, atmosfera trebuie să fie relaxantă, intimă, iar culorile calde. Este suficient un voal, material transparent, fluid şi diafan.

Pentru camera copiilor alegem perdele şi draperii vesele, cu desene. Perdelele cu flori şi modele proeminente sunt recomandate într-un ambient contemporan. Dacă aveţi o casă modernă, atunci optaţi pentru ţesături naturale, simple, deschise la culoare, cu falduri bogate.

În bucătărie, perdeaua trebuie pusă cu grijă – dacă geamul este departe de aragaz se pot folosi perdele mai vaporoase, însă cele mai potrivite sunt cele simple, cu motive florale sau geometrice.

Pentru baie, de principiu se folosesc materiale teflonate, care nu păţesc nimic în contact cu apa şi care sunt rezistente la abur. Sunt materiale speciale pentru acest spaţiu.

În living, unde atmosfera trebuie să fie plăcută, că doar aici stăm pe timpul zilei şi aici primim musafirii, perdeaua trebuie să fie confecţionată dintr-un material elegant, în culori pastelate şi cu modele delicate, spre exemplu, o perdea din satin, sau din organza.

Draperiile grele, din materiale nobile, sunt cele mai potrivite pentru sufragerie. Este detaliul de final care schimbă complet aspectul locuinţei şi o face mai călduroasă.

Cât de lungi trebuie să fie perdelele şi draperiile?

În general, cu cât sunt mai lungi cu atât arată mai elegant. De regulă, perdelele mai scurte conferă o notă mai relaxată şi mai informală.

Este indicat ca perdelele să ajungă până la nivelul pardoselei. În bucătărie e suficient că perdeaua să atingă linia pervazului în dormitor sau living, dacă eşti o fire romantică optează pentru perdele şi draperii mai lungi decât înălţimea camerei, care să atârne pe podea perdelele şi draperiile nu trebuie să se afle în preajma unei surse de căldură.

În cazul în care ferestrele se întind pe o suprafaţă mare, rolul perdelelor este acela de a-i proteja pe locatari de privirile din afară şi de a asigura luminozitatea dorită în casă. De aceea, pentru astfel de geamuri, se recomandă perdelele creţe.

De asemenea, specialiştii recomandă că atunci când alegem perdelele şi draperiile să ţinem cont şi de stilul mobilierului.

Foarte important pentru obţinerea efectului final dorit este tipul ţesăturii. Cele din fibre naturale, din lână, se aşează fără prea mari eforturi. Cele din mătase sau bumbac trebuie drapate şi aranjate în formă dorită. Ţesăturile din în se sifonează foarte repede.

Dacă mobilierul are o culoare deschisă, sunt recomandate perdele în culori vii, stridente (roşu, portocaliu), iar dacă este închis, culorile perdelelor trebuie să fie calde, pentru a da luminozitate încăperii.

De asemenea, perdelele trebuie alese şi în funcţie de draperii sau, invers. Astfel, dacă draperia este cu model, înflorată, perdeaua trebuie să fie simplă şi în general, draperiile trebuie să fie mai închise la culoare decât perdelele. Dacă perdeaua este cu model, draperia trebuie să fie simplă.

Draperiile sunt folosite în principal pentru a conferi întuneric în casă, folosindu-se în mod frecvent pentru dormitor, iar în acest scop se utilizează materiale opace. La fel şi pentru camera copiilor. Pentru celelalte camere din casă sunt folosite cu rol pur decorativ, în spaţii ca living, dinning sau birou şi sunt de obicei poziţionate pentru a încadra fereastra, dar nu sunt trase aproape niciodată.