Breaking news

Dumitru Mironescu, 15 ani de închisoare pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu

loading...

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat marți, pe Dumitru Mironescu la 15 ani de închisoare, pentru acte de terorism, în dosarul în care este acuzat că a pus la cale tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu.

fratii mararuraruDumitru Mironescu va sta 15 ani după gratii pentru tentativa de omor la adresa lui Bogdan Mararu, după ce a plasat un dispozitiv exploziv sub maşina acestuia, parcată în apropierea locuinţei din Piatra Neamţ.

Magistraţii Curţii de Apel Bacău l-au condamnat la 15 ani de închisoare cu executare pentru acte de terorism, constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la tentativă de omor şi instigare la distrugere.

Magistraţii băcăuani au dispus în cazul lui Mironescu şi o pedeapsă complementară de cinci ani de interzicere a unor drepturi, între care şi interzicerea de a se afla în municipiul Piatra-Neamţ.

Mironescu a fost obligat la plata unor daune morale în valoare de 25.000 de lei pentru cei doi copii ai lui Bogdan Mararu.

În acelaşi dosar, Daniel Pădurariu a fost condamnat la zece ani de închisoare, Petrică Jâtaru – nouă ani de detenţie şi Irinel Cosmin Lăcătuşiu – 12 ani de închisoare, acesta din urmă fiind condamnat şi pentru infracţiuni de deţinere şi introducere în ţară de droguri de risc.

Sentinţa Curţii de Apel Bacău poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Decizia de azi a Curții de Apel Bacău vine după ce DIICOT a dispus în iulie 2013, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ioan Dumitru Mironescu. de 39 de ani, Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Emil Cristofor şi Petrică Jâtaru, pentru constituire a unei grupări infracţionale, acte de terorism, instigare sau tentativă la distrugere, instigare sau tentativă la omor calificat şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit procurorilor DIICOT, Ioan Dumitru Mironescu, lider al lumii interlope din municipiul Piatra Neamţ, şi Daniel Pădurariu sunt acuzaţi că au constituit o grupare infracţională şi au instigat membrii grupării să îl ucidă pe Bogdan Mararu, “oponent pe plan local” al lui Mironescu.

În noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, în jurul orelor 2.20, membrii grupării au amplasat dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. Maşina era parcată la o distanţă de un metru şi jumătate de blocul în care locuia Mararu, pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, într-o zonă unde se află şi sediul Direcţiei de Finanţe, Spitalul Judeţean, două biserici şi o bancă.

Ioan Dumitru Mironescu a fost arestat preventiv în 13 februarie 2013, după ce procurorii DIICOT au făcut percheziţii la locuinţa lui din Bucureşti. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Emil Cristofor şi Petrică Jâtaru au fost arestaţi în 12 ianuarie anul trecut, după ce au fost prinşi punând dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ.

Asasinarea lui Bogdan Mararu a fost planificată pe fondul unor conflicte mai vechi ale lui Mironescu cu familia acestuia.

Astfel, Daniel Pădurariu l-ar fi pus pe Cosmin Irinel Lăcătuş să găsească două persoane care să monteze dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu. Lăcătuş i-ar fi adus la întâlnirea cu Pădurariu pe Ovidiu Popa şi Emil Cristofor, care ar fi fost de acord să pună dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu în schimbul a 7.000 de euro, însă au cerut 15.000 de euro dacă Mararu moare în urma exploziei, arăta instanţa Curţii de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.

Vitalie Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu şi a tras mai multe focuri de armă într-un bărbat aflat într-o maşină asemănătoare cu a liderului interlop din Piatra Neamţ. Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, a fost atunci împuşcat de Vitalie Proca în cap şi în piept, fiind salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale, la Spitalul Floreasca. Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi al Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, fratele lui Bogdan Mararu, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

loading...