Breaking news

Drona care a filmat elicopterul prăbușit în lacul Siutghiol, recuperată de anchetatori

Parchetul General a anunțat vineri, că anchetatorii au reușit să recupereze drona care pe 15 decembrie, a reușit să filmeze elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol. Drona dispăruse brusc după câteva minute de filmare, iar proprietarul acesteia, care o manevra de pe marginea lacului, nu a mai reușit să aducă aparatul pe uscat.

drona elicopter smurd prabusitBogdan Dumitru a filmat pe 15 decembrie, preț de câteva minute, cu ajutorul unei drone, la scurt timp după ce elicopterul s-a prăbușit în lacul Siutghiol, locul prăbușirii.

Bogdan Dumitru a aflat de pe facebook că un elicopter s-a prăbușit în lac și atunci a mers cu drona ca să filmeze. Numai că după câteva minute a pierdut controlul cu aparatul care nu a mai revenit pe marginea lacului.

”Am ridicat drona să văd cine e pe mal şi am trimis-o pe un punct din lac unde părea să fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine şi era o chestie care se agita acolo prinsă de ceva. Când am încercat să o duc mai jos am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, aşa îmi aduc aminte.Când o dronă îşi pierde controlul trebuie să se ducă în punctul de unde a plecat. Dacă i se termină bateria, atunci când ajunge la 20 la sută aterizează. Ea se afla atunci la 174 de metri de ţărm şi avea o viteză de cinci-şase metri pe secundă”, a spus Bogdan Dumitru.

„În cauza aflată în instrumentarea procurorilor Secţiei Parchetelor Militare care are ca obiect accidentul aviatic produs la data de 15 decembrie 2014 pe lacul Siutghiol, au fost efectuate o serie de activităţi, în perioada 16 – 19 decembrie 2014, după cum urmează: s-au dispus măsuri necesare pentru asigurarea conservării epavei elicopterului prăbuşit; s-au dispus măsuri pentru căutarea şi recuperarea din lacul Siutghiol a tuturor pieselor şi subansamblelor desprinse din epava elicopterului; au fost luate măsuri pentru obţinerea şi interpretarea datelor referitoare la evoluţia în zbor a elicopterului, înainte de momentul prăbuşirii; s-a dispus ridicarea unor obiecte şi înscrisuri ce pot servi ca mijloace de probă”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Bogdan Dumitru a căutat drona începând de luni seară, însă fără succes, iar vineri dimineaţă a primit un telefon de la o persoană care i-a spus că drona a fost găsită şi predată Poliţiei Mamaia de către un angajat al unui hotel.

Ulterior, acesta a mers la Poliţie, unde i s-a spus că drona ar fi la Parchetul Militar. Astfel, el a mers şi la Parchetul Militar, însă procurorul l-a anunţat că nu a primit deocamdată drona şi îl va contacta atunci când o va avea.

Acesta este drona care a filmat evenimentul de luni în care a căzut elicopterul SMURD. Drona se prezintă in condiții bune pe ansamblu, are o aripa de protecție ruptă și camera deteriorată. Cardul a fost recuperat și predat către Parchet”, a scris Bogdan Dumitru, pe Facebook.

Medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic din Constanţa.

Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

drona filmare elicopter prabusit smurd

>