Breaking news

Steagul secuiesc interzis în Harghita

În baza deciziei Curții de Apel de la Târgu Mureș din 2012, care a decis că arborarea steagului Ținutului Secuiesc pe instituțiile publice din județul Harghita, este interzisă, Prefectul judeţului, Andrei Jean Adrian a cerut primăriilor să dea jos steagul.

steag secuiescCurtea de Apel Târgu Mureș a decis că ordinul Consiliului Județean Harghita numărul 269 din noiembrie 2009, este ilegal. În consecință, arborarea steagului Ținutului Secuiesc pe instituțiile publice din județul Harghita este interzisă.

În baza acestei decizii definitive și irevocabile, prefectul judeţului, Andrei Jean Adrian, a trimis luni o circulară prin care cere primăriilor să dea jos drapelul secuiesc, în caz că e arborat pe instituţiile publice.

Decizia de azi a prefectului survine după ce duminică seară, în cadrul emisiunii ”Punctul de întâlnire„ de la Antena 3, atât ministrul Mircea Dușa, cât și Radu Stroe au declarat că arborarea steagului secuiesc pe instituțiile publice este ilegală. Cerând totodată aplicarea legii de către prefecți și acolo unde primarii nu se conformează legii să fie acționați penal.

În prezent, steagul secuiesc este arborat pe 40 din cele 67 de primării din județul Harghita și pe circa 50 de școli.

În schimb, în județul Covasna, o altă instanță de judecată a decis că steagul poate fi arborat pe instituțiile publice.

Legea română interzice arborarea altui steag decât cel al României, pe instituțiile publice locale și centrale.