Draga Olteanu Matei – premiu pentru întreaga carieră

dragaÎn cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 29 martie, la Palatul Parlamentului – Sala Unirii, iubita și marea actriță Draga Olteanu Matei va fi răsplătită cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

Marin Moraru şi Jean Constantin au fost primii pe lista actorilor distinşi cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate pe parcursul celor patru ediţii ale Galei. Cariera ei se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încântat spectatorii români prin sute de personaje în film, teatru şi televiziune.

A interpretat roluri antologice în filme care au marcat istoria cinematografului românesc, precum “Cucoana Chiriţa” (regia – Mircea Drăgan, 1986), “Ilustrate cu flori de câmp” (regia – Andrei Blaier, 1974), “Nea Mărin Miliardar” (regia – Sergiu Nicolaescu, 1979) sau “Buletin de Bucureşti” (regia- Virgil Calotescu, 1982).

Pe parcursul carierei sale în film, Draga Olteanu-Matei a colaborat cu regizori importanţi, precum Andrei Blaier, Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, Mircea Drăgan, Elisabeta Bostan, Geo Saizescu sau Sergiu Nicolaescu.

După pensionarea sa de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2007, Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra Neamţ, unde şi-a înfiinţat propria companie: “Teatrul Vostru” – primul teatru particular din România cu actori neprofesionişti.

>