Breaking news

Două premii Cezar pentru Mihăileanu

Încă un român talentat se remarcă într-o competiție cinematografică de prestigiu. Radu Mihăileanu a câștigat două premii Cezar pentru coloana sonoră a filmului “Le Concert”.

le-concert-193625l-imagineComedia dramatică “Le concert/ Concertul”, care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Lungmetrajul “Concertul”, de Radu Mihăileanu, a avut şase nominalizări, inclusiv la categoria “cel mai bun film”, la prestigioasele Premii César, considerate echivalentul francez al Oscarurilor. Radu Mihăileanu a mai fost nominalizat la premiile Cesar în 1999, pentru scenariul filmului “Trenul vieţii/ Train de vie”, şi în 2006, pentru “Trăieşte/ Va, Vis et Deviens”, când a şi câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu original.

>