Breaking news

Două dintre cele mai bune rase de vite

Orice crescător de vite se orientează în general asupra unui anumit aspect atunci când alege să dezvolte o fermă. Când vine vorba despre vite, indiferent dacă ne referim la vaci sau tauri, crescătorii pot alege rase care se dovedesc a fi mai bune pentru producția de carne sau pentru cea de lapte, în timp ce aspectul legat de forță este mai puțin luat în seamă de vreme ce vitele nu prea mai sunt folosite ca animale de tracțiune în agricultură.

Vă recomandăm două rase superioare de vite, rase pe care mizează și Grupul Carmistin, cel mai mare holding integrat din sectorul agricol românesc care are peste 1.800 de angajați la nivel național și cuprinde peste 20 de companii grupate în patru divizii de producție – pui, porc, vită și agricultură.

Citește și: 4 mituri demontate despre carnea de porc

Simmental

Simmental este o rasă de vite bună producătoare de lapte și carne, a cărei istorie datează din Evul Mediu. Primele atestări istorice indică faptul că vitele Simmental au fost rezultatul unei încrucișări între vitele germane mari și o rasă mai mică indigenă în Elveția. Numele Simmental este derivat din numele zonei în care vitele au fost crescute pentru prima dată – Valea Simme, care este situată în Oberland Berner, în Elveția.

Din punct de vedere tehnic, denumirea Simmental include mai multe rase în Europa. Numele este dat în mod specific rasei în Elveția, în timp ce în Germania și Austria este cunoscută sub numele de Fleckvieh, iar în Franța sub numele de Pie Rouge. Această rasă stă la baza formării rasei bălțata românească.

Selecția în Europa a acestei rase fost făcută inițial pentru trei caracteristici – lapte, carne și animale de tracțiune. Cererea pentru vite care sunt puse la muncă este mult redusă astăzi, dar musculatura și producția mare de lapte sunt încă importante pentru succesul Simmental.

Culoarea vitelor din rasa Simmental variază de la auriu la roșu cu alb și poate fi distribuită uniform pe tot corpul sau sub formă de pete pe un fundal alb. Capul este alb și de multe ori apare o bandă albă peste umeri. Majoritatea au pigment în jurul ochilor, contribuind la reducerea problemelor oculare care apar din cauza luminii solare puternice.

Greutatea lor poate varia, vacile putând cântări în jur de 700-900 kg și taurii 1300 kg. Randamentul la tăiere este de 60%. Producția medie anuală de lapte oscilează între 3.000-5.000 litri. Unele linii selecționate din rasa Simmental dau o cantitate ce ajunge până la 8.000-10.000 litri pe an. Conținutul de grăsimi este de 3,8%.

Blue Belgian

După cum sugerează și numele, vitele Blue Belgian provin din Belgia centrală și superioară. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, taurii Shorthorn au fost exportați din Marea Britanie în Belgia pentru a îmbunătăți rasele de vite de aici, care erau în mare majoritate bune pentru lapte.

Între 1920 și 1950 a existat o selecție activă pentru acest tip de animal pentru obținerea unor vite cu musculatura mai dezvoltată. Ca rezultat al unei selecții abile, s-a născut „Albastra” așa cum îl știm astăzi.

Principala caracteristică a acestei rase este numărul crescut de fibre musculare (hiperplazia). Albastra Belgiană are o masă musculară cu până la 20% mai mare, raportată la masa osoasă, față de alte rase de vite. De asemenea, conținutul de grăsime al cărnii este și el mai mic.

Rata de conversie a furajelor este foarte ridicată. La taurii între 7 și 13 luni câștigul zilnic în greutate se poate ridica până la 1,6 kg. Pe de altă parte, pentru că masa musculară este mai dezvoltată, necesarul de proteine este mai mare decât la alte rase. Prin urmare, doar fibrele nu îi sunt suficiente pentru o dezvoltare normală, fiind necesară adăugarea de concentrate proteice.

Faptul că are cu 20% mai multe fibre decât carnea altor rase de vite îi conferă cărnii Albastrei Belgiene caracteristici dietetice superioare. La aceasta contribuie și un conținut de colagen mai mic, ceea ce implică îmbunătățirea calității proteinei datorită unui randament mai mare de aminoacizi. Așadar, carnea acestei varietăți constituie unul dintre alimentele ideale pentru cei care necesită o dietă bogată în aminoacizi și proteine, dar săracă în grăsimi.

>