Breaking news

Dosarul transferurilor din fotbal se rejudecă. Greii fotbalului scapă pentru moment de închisoare

loading...

Șmecherii din fotbal, care au înșelat statul român cu milioane de euro, scapă de pușcărie, cel puțin anul ăsta. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, au decis luni, casarea deciziei de condamnare la închisoare la închisoare pentru greii fotbalului. Astfel că dosarul a fost trimis la Curtea de Apel pentru rejudecare. Practic dosarul se rejudecă de la zero.

greii din fotbalGreii din fotbal pot respira ușurați. Înalta Curte a casat decizia Curții de Apel și a decis rejudecarea dosarului. Astfel că dosarul va fi rejudecat la Curtea de Apel București și abia după ce instanța va da o nouă decizie, greii fotbalului vor ajunge iar la Înalta Curte.

Pentru că Gigi Nețoiu a devenit între timp deputat, este posibil ca procurorii să ceară disjungerea cauzei lui din dosar și el să fie judecat la Înalta Curte.

Până când Curtea de Apel va da o nouă sentință, cei opt oameni din fotbal rămân cu sentința de achitare dată de Tribunalul București în data de 3 aprilie 2012.

Această decizie a Tribunalului a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie a pronunţat sentinţa. Toţi cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

Pe 12 noiembrie 2012 , Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea lui George Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare.

 Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani.

Fostul vicepreşedinte al clubului Oţelul Galaţi, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de şase ani.

Fostul impresar Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare.

Fratele acestuia, Victor Becali a primit şapte ani de închisoare cu executare.

Fostul internaţional şi impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare  cu suspendare.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.

Cei opt au fost condamnați pentru următoarele transferuri efectuate:

1. Cristian Dulca transferat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers.

2. Iulian Arhire transferat de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999.

3. Cosmin Contra, de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999.

4. Ionel Ganea, de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999.

5. Paul Codrea, de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001.

6. Florin Cernat, din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina.

7. Bogdan Mara, din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves.

8. Nicolae Mitea, din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam.

9. Lucian Sânmărtean, din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena.

10. Florin Bratu, din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul.

11. Dan Alexa, de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004.

12. Adrian Mihalcea, din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

loading...